"Ромео и Жулиета“ на Варненската опера гостува в НДК през март

Хореографията и режисурата е на солиста от Болшой театър и партньор на Мая Плисецкая Сергей Бобров

Култура
18:43 - 12 Януари 2024
2356
"Ромео и Жулиета“ на Варненската опера гостува в НДК през март

Балетът „Ромео и Жулиета“, постановка на Варненската опера с хореографията и режисурата на Сергей Бобров, гостува на 9 март в зала 1 на НДК, съобщават от „Монте мюзик“. Музикалният шедьовър на Сергей Прокофиев е вдъхновен от сюжета на едноименната Шекспирова творба.

Солист на „Болшой театър“, един от партньорите на Мая Плисецкая, Сергей Бобров израства като хореограф при Юрий Григорович. Работохолик, перфектен артист, хореограф и режисьор, той е озарен от идеята как да създаде танцовото превъплъщение на фамилия Капулети. Най-великият разказ за любовта и смъртта започва с една светла и жизнерадостна атмосфера от площадите в ренесансова Италия, разказват от екипа.

Сергей Бобров

Костюмите са на художничката Ася Стоименова. Диригент е Иван Великанов. Роден в Париж, във вените му тече френска, руска и еврейска кръв. В ранна детска възраст той свири на пиано, завършва Московската консерватория, през годините е награждаван многократно като диригент и режисьор на балетни спектакли в цяла Европа и Русия.

Постановката на Бобров е направена специално за Варна. Ролята на Жулиета изпълняват три балерини – Анастасия Лебедик, Клер Мари Гилард Лестан и Мартина Префетто. Ромео е Марко Ди Салво, Тибалт – Пиер Гастон, Меркуцио – Павел Кирчев. Премиерата бе през август миналата година на фестивала „Опера в Летния театър“.