"Роснефт" съди Германия заради поставени под попечителство активи

Жалбата, която е насочена срещу Министерството на икономиката, в момента се обработва

ЕС
13:59 - 14 Октомври 2022
1347
"Роснефт" съди Германия заради поставени под попечителство активи

Германски съд съобщи, че е в деловодството му е входиран иск от страна на  руския държавен петролен гигант "Роснефт" относно изземването от страна на германското правителство на неговите дъщерни дружества(които оперират различни мощности за преработка на суров петрол), предаде Ройтерс.

Жалбата, която е насочена срещу Министерството на икономиката на Германия, в момента се обработва, според говорител на съда в източния град Лайпциг, който отказа да даде повече подробности.

Берлинската адвокатска кантора, която представлява "Роснефт", твърди, че не са изпълнени условията за държавно попечителство.

Миналия месец Москва обвини Германия, че е предприела "принудително отчуждаване" на своите германски филиали. От "Роснефт" нарекоха изземването на инфраструктурата на петролната си рафинерия(в г. Швет) "незаконно".

Германското правителство постави двете компании под попечителство през септември, като на практика постави петролната рафинерия PCK в Източна Германия под контрола на енергийния регулатор на страната.

Роснефт посочиха, че решението на Берлин означава, че вече не е възможно да се "гарантира промишлената и екологична безопасност на рафинерията", но добави, че е готова да преговаря за нов договор с германското правителство при определени условия.

Министерството на икономиката на Германия заявиха, цитирани от ДПА, че знаят за делото, но че все още не са получили никакви книжа по него.  От там посочиха, че действията им от миналия месец са следствие от правомощия дадени им от Закона за енергийната сигурност, защото са били застрашени доставките.