"Шалом" погна сериала "Съни бийч"

Евреите възмутени, че във филма объркали еврейския религиозен шал – талит с арабския шал – кафия при представяне на герои с арабски произход

Култура
14:30 - 05 Март 2024
6748
"Шалом" погна сериала "Съни бийч"

Организацията на евреите в България "Шалом" погна сериала "Съни бийч" заради объркване на религиозни атрибути, носени от "арабски" герои в сериала.

"Много членове на българската еврейска общност се обърнаха към нас с възмущение за неуместно използвания еврейски религиозен шал – талит, вместо арабски шал – кафия при представяне на герои с арабски произход в излъчения в неделя епизод на сериала "Съни Бийч" по BTV", се казва в позиция на "Шалом".

"Бихме искали да информираме всички притеснени наши членове, че председателят на ОЕБ “Шалом” проф. д-р Алек Оскар и председателят на Централен израилтянски духовен съвет г-н Максим Делчев са сезирали ръководството на „Би Ти Ви Медия Груп“ за тази изключително сериозна грешка.

Сигурни сме, че тя е обидна не само за членовете на еврейската общност, но и за членовете на арабската и мюсолманската общност в България.

Използваме повода да се обърнем към всички продуценти, за в бъдеще, когато включват непознати за тях тематика и текстове в своите продукции, да се консултират с компетентни в сферата организации и институции, за да се избегнат подобни грешки", заявяват от еврейската организация.

"Потресаващо невежество и обидна некомпетентност! Следва продуцентите на сериала да се извинят, даже да свалят епизода и да редактират съответните снимки и кадри", настояват български евреи под официалната декларация на "Шалом".

В последните серии на "Съни бийч" героите на популярните актьори Любомир Ковачев и Даниел Пеев-Дънди влязоха в ролята на араби.

Продуценти на сериала са Иван Христов и Андрей Арнаудов и тяхната компания "Междинна станция".