"Шалом" скочи на шефа на КТ "Подкрепа"

Димитър Манолов сравни даването на оръжие във войната с Украйна и депортирането на евреите по време на Холокоста

Политика
19:51 - 02 Април 2023
3230
"Шалом" скочи на шефа на КТ "Подкрепа"

Организацията на евреите в България „Шалом“ изрази възмущението си от коментари на президента на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов, който сравни Холокоста със съвременните събития в България.

"Днес с огорчение чухме президентът на един от най-големите работнически съюзи и синдикати да прави сравнение между даване на оръжие във войната с Украйна и депортирането на евреите по време на Холокоста.

По думите на г-н Манолов: „Преди 80 години в Европа има консенсус за това, че евреите трябва да минат през концлагери и да им се случат разни неща. България е била единствената държава, която е казала: „Ние пък това нещо не го харесваме“, заявяват от "Шалом".

"Бихме искали да напомним на г-н Манолов и на всички в българското общество, че историята на Холокоста и на загиналите в нея не бива и няма да служи за политически цели. Ние като общество дължим това на всички интелектуалци, ръководители на православната църква и обикновени хора, които са наистина отговорни за спасяването на българските евреи.

Искаме и за пореден път да припомним, че България начело с цар Борис III и българското правителство са сред първите, които прегръщат нацистката човеконенавистна идеология, включително и изпращането на евреи в концентрационните лагери и само делото на тези общественици, загърбили баналния всекидневен политически дискурс в името на човешки животи води до историята от преди 80 години.

Намираме сравняването на Европейския съюз и режима на Нацистка Германия за не просто неуместни, а плашещи и призоваваме личностите, които коментират днешните събития да се въздържат от подобни сравнения", казват от еврейската организация.