"Ще му разказваме постепенно..." Мъж се събуди от кома и попадна в напълно нов свят

Новини
20:13 - 04 Юни 2020
7702
"Ще му разказваме постепенно..." Мъж се събуди от кома и попадна в напълно нов свят

"Къде отидоха колите?", "Какво е това пандемия?", "Защо има толкова малко хора на улицата?" и "Защо всички носят маски?". 52-годишен московчанин буквално заля лекуващия си лекар с подобни въпроси. Не е никак чудно. Мъжът прекара два месеца в кома и се събуди, изглежда, в съвършевво различен свят. За невероятната история разказва "Комсомолская правда".

Олег Кузнецов постъпил в Централната клинична болница на президентската администрация на 6 март. Мъжът претърпял сложна планирана операция за отстраняване на мозъчен тумор. Тогава по телевизията вече говорили за коронавирусната епидемия в Китай и за първите шест случая на инфекция в Русия, но мъжът дори не чул новините, тъй като се подготвял за хоспитализация.

Когато се събудиш от кома и установиш, че света е вече друг...

"Успешно извършихме операцията, но след шест дни започнаха усложненията и пациентът изпадна в кома. Това беше отборна борба за живота му. Излекувана пневмония, имаше подозрения, че това е коронавирус. COVID-19 обаче не беше потвърден. Състоянието му беше сериозно, но се случи чудо: два месеца по-късно той започна да диша. Преди няколко дни го прехвърлихме от интензивно лечение в отделението. И, честно казано, самите лекари не очаквахме, че той ще се възстанови толкова бързо. Вчера той дойде в кабинета ми и какво мислите? Тревожеше не за здравето си, а за случващото се в света", каза неврохирургът от Централната клинична болница Андрей Реутов пред "Комсомолская правда".

За да не шокира пациента, истината за карантината му е казана на час по лъжичка.

"Постепенно го актуализирахме. Казахме му, че сега движението из града е ограничено, че може да се излиза само с маски и ръкавици. Но най-вече той се тревожеше от забраната за посещение. Много му липсваше жена му и не можеше да разбере защо поради пандемията той трябва да бъде напълно сам в болницата“, разказва Андрей Александрович.

Мъжът толкова много липсвал и на съпругата си, че тя преминава всички необходими тестове за коронавирус. Сега жената посещава съпруга си и отговаря на всичките му въпроси за коронавируса. Между другото, много скоро Олег ще може да види Москва със собствените си очи.

"Още в следващите дни ще го подготвим за освобождаване от болницата. Това е уникален пациент за нас. И не само защото се върна към живота след дълга кома. Да, той вървеше по ръба, беше на косъм от смъртта. Но удивителното е, че той показа на всички нас, че заспа в един свят, а се събуди в съвсем различен“, каза Андрей Реутов пред "Комсомолская правда".

* Снимките на "Комсомолская правда" са илюстративни