"Системата ги убива" отново протестира

Имало над 20 съдебни решения за неоснователно отнемане на родителски права

Актуални новини
12:44 - 01 Юни 2019
1772
"Системата ги убива" отново протестира

Майките на деца с увреждания събудиха инициативата "Системата ги убива" с протест навръх Деня на детето пред Министерския съвет. 

Организаторите на митинга уточниха, че този път протестът им е за здравите деца в системата на социлното подпомагане - настанени в институции или приемни семейства вместо при свои близки или роднини. И този път протестът на майките на деца с увреждания е под надслов: "Да спасим децата от системата".

"Държавата влага огромен финансов ресурс за институции, които имитират семейства като по този начин обрича на геноцид биологичните родители, изпаднали в затруднение поради бедност", коментират инициаторите. Според тях деца се отнемат и сега.

"Строг е контролът на съда, но само за тази година имаме около 20 съдебни решения, в които се посочва, че детето е отнето неоснователно. Същевременно всички тези социални работници продължават да работят в системата", каза още Вера Иванова - едно от лицата на протеста, цитирана от БТА.

Едно от протестните искания е именно за незабавното уволнение на директорите от системата на социалното подпомагане в случаите, в които необходимостта на мярката по извеждане на детето от биологичното семейство не се потвърди от съда.