"София прайд" ще закъснее заради дъжда

Актуални новини
17:40 - 12 Юни 2021
3137
"София прайд" ще закъснее заради дъжда

Заради излелия се проливен дъжд "София прайд" - проява в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация, ще закъснее. Заради ограниченията, свързани със заразата от корона вируса, миналата година събитието не се състоя.

Пространството пред Паметника на Съветската армия е запълнено предимно с млади хора. Според предварителната програма прайдът ще започне с концерт, в който участват известни български изпълнители.

Сред тях този път има и международно участие на македонския изпълнител на "Евровизия" Васил Гарванлиев, който, според организаторите, е признал нетрадиционната си ориентация.

Самото шествие ще започне малко по-късно, от 19.30 ч.

Маршрутът не е предварително обявен по съображения за сигурност.

Организаторите са публикували препоръки към участниците в проявата. Те включват освен изискване за носене на маски и спазване на дистанция, и предупреждение да не се провокира или отговаря на провокации по негативен начин на хора извън шествието.

Движението по бул."Цар Освободител" и околните булеварди не е затворено. Входовете, по които може да се стигне до проявата, са разположени между двата входа на метростанцията пред Паметника на Съветската армия. Има доброволци, коменданти, които оказват съдействие за безпроблемното протичане на проявата.

Според предварителната програма  „София прайд" ще започне с концерт пред Паметника на Съветската армия, в който ще участват Руши Видинлиев, Михаела Филева, Иво Димчев, Рут Колева, Мила Роберт, Прея, Виктория Георгиева, Деси Слава, Васил Гарванлиев и други. По-късно - от 19.30, ще започне шествие, чийто маршрут не е предварително обявен. То ще продължи до 21:30 ч.

Тази година 14-ото издание на ежегодното шествие "София прайд" е в подкрепа на равноправието на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър, интерсекс (ЛГБТИ) и куиър хората. Според организаторите "мисията на прайда е да повиши видимостта на тази общност, да поддържа обществения дебат за приемането им, и да покаже на нехетеросексуалните в България, че не са сами".

По-рано шествие в защита на традиционното християнско семейство премина през центъра на София.

Инициативата е в отговор на планирания ежегоден София прайд, в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация.

Стотици се събраха пред НДК и преминаха през центъра на София до НС в подкрепа на традиционните български ценности, на връзката между родителите и децата и срещу европейската стратегия за детето, която, според участниците, дискриминира родителите и поставя децата под ударите на джендър идеологиите:

 "Всеки има право да си избира с кого да бъде в този живот, но да не прекалява с рекламата на тези пошли, според нас, практики".

"Когато има някакъв проблем с дете, социалните работници представляват детето, а не неговият родител".

Организатор на шествието за защита на традиционното християнско семейство е сдружение “Род Интернешънъл". 

Паралелно шествие ще се проведе и във Велико Търново.