"Сова Харис": Пеевски и Домусчиев изпревариха по рейтинг политици

Топ
14:55 - 10 Април 2020
3485
"Сова Харис": Пеевски и Домусчиев изпревариха по рейтинг политици

Експресно проучване на "Сова Харис" показва, че най-голямо обществено одобрение получават председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски (71,1%) и премиерът Бойко Борисов (59,9%). 

В рамките на кризисната ситуация значително е нараснало доверието в правителството – то получава 51% подкрепа. Органите на реда пък се радват на 49,5% одобрение. 

Проучването показва, че лявата опозиция се е сринала по рейтинг. 43,3% от респодентите декларират доверие в ГЕРБ, БСП са на второ място с голяма разлика – 10,4%. След тях се нареждат „Воля“ - 8,7%, „Демократична България“ - 6,7%, „Обединени патриоти“ - 6,1%, ДПС – 5,3% и „Атака“ - 2,3%.

В борбата срещу разпространението на Covid-19 активна позиция заемат не само ангажираните политици, но също така публични личности и бизнесмени. От проведеното проучване се вижда и какво е отношението към тях - те изпреварват много от политиците.

Прави впечатление високото одобрение на изявите на депутата Делян Пеевски (28,3%) и бизнесмена Кирил Домусчиев (23%), чиято ангажираност явно е забелязана от обществеността, е заключението в проучването.

И двамата дариха крупни суми на болници в страната. Над 3 милиона предостави депутатът от ДПС, а председателят на КРИБ дари близо милион в борбата с коронавируса.

Голямо впечатление с ангажираността си е направил спортистът Кубрат Пулев (38%).

Петата позиция на президента Румен Радев можем да отчетем като сериозно отстъпление (33,2%), коментират от "Сова Харис".