"Спаси София": Централни хали стават Кауфланд?! Докога ще продължи просташкото изнасилване на София?

От пазар с множество малки търговци сградата ще се превърне в супермаркет със стандартните и безлични продукти, негодуват хората на Борис Бонев

Общество
13:13 - 29 Юли 2021
4531
"Спаси София": Централни хали стават Кауфланд?! Докога ще продължи просташкото изнасилване на София?

"Централни хали стават... Кауфланд  Колко още ще продължи просташкото изнасилване на София и промяна на емблематичния ѝ облик до неузнаваемост?" Това заявяват в позиция от неправителствената организация "Спаси София".

"Даже и външността на сградата да бъде запазена (за което няма гаранции - виждали сме редица катастрофални "реставрации", съгласувани с НИНКН), все пак ще има сериозни промени във вътрешността на Халите. Сградата изцяло ще промени и функцията си, което ще окаже сериозно негативно влияние върху северната част на центъра, която има спешна нужда от съживяване и привличане на малък и среден бизнес.

Ето какви са опасенията ни и защо сме против предложената промяна на функцията на Централни хали:

От пазар с множество малки търговци сградата ще се превърне в дом на поредната голяма мултинационална компания. Вместо различни търговци и заведения с палитра от интересни продукти и услуги Халите ще се превърнат в супермаркет със стандартните и безлични продукти. Вместо помощ за локалната и квартална икономика печалбите ще отиват в един джоб, някъде далеч.

Двата прилежащи към Халите паркинга ще останат пусти асфалтови пространства вместо зелени площи и летни градини на заведения, с което мястото може да стане привлекателно за хората. Клиентите, които супермаркетът ще привлича, няма да помогнат за съживяване на околния квартал, нито ще му помогнат икономически.

Кауфланд в Халите за нас е пропусната възможност уникалната сграда да се превърне в притегателно за софинци и туристи място. Това е моделът на закритите пазари, който успешно се следва в повечето големи европейски градове", заявяват хората на Борис Бонев, който е независим общински съветник.

Те призовават гражданите да подпишт петицията срещу превръщането на Централни Хали в част от една хранителна верига.

"Очакваме от инвеститора обществено обсъждане, прозрачна процедура и съобразяване с мнението на софиянци, защото инвестицията ще има сериозни последствия върху центъра. Очакваме и Общината да излезе с ясна позиция и да защити градския и градоустройствен интерес!", заявяват от "Спаси София".