"Специалист по гафове“ закрива сезона в Драматичния театър в Габрово

Спектакълът е низ от комични случки, в които хуморът и актьорското изпълнение майсторски водят зрителя към душевна истинска разтуха

Култура
11:55 - 21 Юни 2023
1590
"Специалист по гафове“ закрива сезона в Драматичния театър в Габрово

Премиерата на „Специалист по гафове“ на 28 и 30 юни закрива сезона в Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Спектакълът „Специалист по гафове“ е комедия, режисирана от Николай Гундеров, и създадена по пиеса на френския комедиограф Франсис Вебер.

В постановката участват актьорите на Габровския театър Гордан Коев, Димо Сава Димов, Светослав Славчев, Адриана Димова, Надежда Петкова и Петър Рангелов. Сценографията и костюмите са дело на Гергана Лазарова-Рънкъл. Следващата последна дата за сезона, на която ще се играе спектакълът, е 13 юли, посочват от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. 

„Спектакълът е низ от комични случки, в които хуморът и актьорското изпълнение майсторски водят зрителя към душевна наслада и истинска разтуха. Макар и през перспективата на смешното, темите на „Специалист по гафове“ засягат непреходните за човека въпроси – нуждата от топлина и разбиране, приятелство и любов. От десетилетия филмите и спектаклите по Веберовите текстове разсмиват хората по цял свят.

Част от френскоезичните филми, по които е работил като режисьор или сценарист, са направени и в супер успешни холивудски версии. Пиесата му „Вечеря за тъпаци“ е сред най-поставяните негови комедии. Спектакълът на Сатиричния театър се играе повече от 20 години. Негов режисьор е именитият Иржи Менцел, представител на поколението от т.нар. „чешка нова вълна”, каза Илиева. 

Режисьор на „Специалист по гафове“ е Николай Гундеров – ученик на Менцел. Гундеров завършва режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага.

Носител е на международни и национални награди за литература и театър, сред които „Южна пролет“, Отличие на Международната академия за изкуства в Париж, Награда на полските актьорски асоциации във Варшава, Награда за режисура на Академията за изящни изкуства в Прага, Награда на публиката на Гранд фестивала на комедията в Чехия, Приз „Дионисий“, Награда за драматургия на международния фестивал „Нова българска драма“ (2014), „АСКЕЕР“ за съвременна българска драматургия и приз „Алеко Константинов“ за 2023 г. Той е съосновател на Естествен театър „Трифонов & Гундеров“.