"Старинен Пловдив" отбелязва 52 години от създаването си

Годишнината се отбелязва със събития, които отдават почит към началото

Култура
12:53 - 16 Април 2021
1803
"Старинен Пловдив" отбелязва 52 години от създаването си

Управление "Старинен Пловдив" е създадено на 1 април 1969 г. и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Името му се превръща в синоним за мащабен градеж, който възражда старинната градска част. Редица личности с разнообразни професии са отдали активния си път за каузата Старинен Пловдив.

Знаците за памет от страна на екипа - наследник Общинския институт "Старинен Пловдив", ги има всяка година през април. Те са израз на благодарност към първите в градежа и вдъхновение за настоящите и бъдещи служители на института.

52-рата годишнина се отбелязва със събития, които отдават почит към началото. На 1 април бе представена виртуалната изложба "Усмивка и спомени с Борис Димовски и Коста Форев" на страницата Plovdiv Old town/official/.

На 3 април се състоя безплатен виртуален тур из къщата на Степан Хиндлиян. А на 16 април в Балабановата къща, в поредно партньорство с Асоциацията на мозаистите, ще се открие III издание на Международната изложба мозайка "Балкански мостове". С това събитие ще се отбележи и Световният ден за опазване на паметниците на културата.

Връзката между културно-историческо наследство и екология ще се визуализира на 22 април, в Деня на Земята, чрез II част от съвместния проект с община Пловдив, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Пловдив, и СНЦ "Зелени Балкани".

А през последния уикенд - 24-25 април, ОИ "Старинен Пловдив" кани малчуганите в Малка базилика на екологична творилница на мозайки с материали за рециклиране. 

Всички присъствени събития ще се реализират, ако условията позволяват и при строго спазване на актуалните противоепидемични мерки в страната. Входът е свободен. Всички обекти на ОИ "Старинен Пловдив" са отворени с лятно работно време от 9 до 18 ч. и с достъп при спазване на противоепидемичните мерки.