"Сурва" събра рекорден брой участници тази година (СНИМКИ, ВИДЕО)

През 2014 г. Перник и фестивалът попадат в класация на авторитетното списание National Geographic за световни зимни топ дестинации

Нещо за четене
17:20 - 28 Януари 2023
3595
"Сурва" събра рекорден брой участници тази година (СНИМКИ, ВИДЕО)

Голям брой участници, гости и зрители се събраха на централния площад в Перник и във втория ден на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2023 г., предава БТА.

Изкуството си пред публиката показаха множество сурвакари, кукери, кукове, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. Чуждестранни групи също демонстрираха уникални костюми и пресъздадоха характерни обичаи за своите страни.

За първи път в над 50-годишната история на "Сурва" маскарадните дефилета се провеждат три дни, като започнаха вчера.

Международният фестивал в Перник e най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, част от българската фолклорна традиция. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България, а също и гости от чужбина.

"Сурва" се организира от Община Перник за първи път през 1966 г. През 1985 г. фестивалът добива статут на международен, а десет години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. миньорския град е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции.

През 2014 г. градът и фестивалът попадат в класация на авторитетното списание "National Geographic" за световни зимни топ дестинации. 

Най-атрактивният му акцент е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Снимки: Александър Иванов

">