"Такова чудо като Волгин няма!" Путинофилски драми в СЕМ

Не е въпросът просто да се санкционира кремълският агитатор, а аудиторията да е защитена, заяви Георги Лозанов

Политика
16:11 - 21 Март 2023
6469
"Такова чудо като Волгин няма!" Путинофилски драми в СЕМ

Дискусия на тема "Автоцензурата - проблем на българската журналистика?", организирана от Съвета за електронни медии, рязко се превърна в обсъждане на путинофилското отроче на Петър Волгин "Политически НЕкоректно" по БНР .

На дискусията присъстваха множество изтъкнати журналисти, сред които Златимир Йочев (bTV), Георги Любенов (БНТ), Миролюба Бенатова (TV1), Константин Вълков (Дарик), Диана Янкулова (БНР), Асен Йорданов (Биволъ), Илия Вълков (АЕЖ) и Калин Манолов. На срещата присъства и бившият председател на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Калин Манолов поиска темата за автоцензурата да се конкретизира около войната в Украйна и да се уточни какво трябва да бъде цензурирано или автоцензурирано по темата. Той посочи, че мненията са полярни и че няма как двете страни да се консолидират.

"Това, което витае във въздуха, но никой не казва е, че говорим за Петър Волгин. Вие му правите мониторинг на всеки три месеца и се установява, че няма нарушение на морала. Как стигате до този извод, след като преди това констатирате нарушение? Волгин борец срещу цензурата ли е със своето предаване?", попита Манолов. 

Председателят на СЕМ Соня Момчилова го попита какво очаква от Съвета като регулатор: "Да формулираме тези? Да ви пишем въпросите? Наскоро Вие имахте възможност да му бъдете пряк опонент и да надделеете с можене в ефир", отбеляза тя. 

Манолов обяви, че предаването "Политически НЕкоректно" е демонстрация на безсилието на ръководството на БНР. Момчилова изтъкна, че става дума за доверието на слушателите, на което Манолов отговори, че с него много се спекулира:

"Не, не се казва доверие. Казва се манипулация. С някакви нагласени проучвания излезе, че моят рейтинг е по-нисък. Не ми обяснявайте какъв журналист съм. Петър Волгин не е журналист, той е пропагандатор."

Соня Момчилова посочи, че Волгин не присъства на дискусията. Тя каза, че не е предполагала, че ще присъства на това журналисти да настояват за оставката на друг журналист.

"Аз не искам оставката му, а да се спазва Законът за телевизията и радиото. Чл. 6 от него задължава всички водещи от медии с обща насоченост да дават всички гледни точки", отговори Калин Манолов. 

Доц. Георги Лозанов също подхвана темата Волгин и обяви, че той е бил "либерален, свободен тип журналист" преди да влезе в пропагандна роля. Лозанов посочи, че въпросът е дали, когато си обществена медия, можеш да държиш в цялото си предаване да възпроизвеждат твоята позиция.

"Няма друг като Волгин - такова чудо няма. Такъв голям нарушител на закона за обществени медии аз не съм виждал. Проучванията показват, че няма пресечна точка между слушателите на Волгин и слушателите на Силвия Великова. Не е въпросът просто да се санкционира Волгин, а аудиторията да е защитена, да има избор, и ако може - да избере друго", каза Лозанов. 

Лозанов заяви, че днешната цензура е "постистина", в която се налагат конспиративни теории и че надали има как СЕМ да противостои на този процес. По думите му само журналистите могат да противодействат на това явление със собствената си съвест и практика.