"Тесла" достави първите произведени в Китай електромобили

Компанията постави рекорд по най-бързо стартиране на производство от нов завод

Новини
14:38 - 03 Януари 2020
1762
"Тесла" достави първите произведени в Китай електромобили

"Тесла" започна доставките на Model 3, произведени в новия завод в Шанхай. Първите 15 бройки бяха доставени в самия край на декември. Това се случи на специална церемония, на която служители на "Тесла" получиха поръчаните от тях коли.

Началото на строежа на фабриката беше дадено преди по-малко от година, като според компанията досега нито един производител на коли не е успявал да свали готов модел от нова поточна линия толкова бързо. Следващият месец доставките ще се увеличат, допълват от "Тесла", цитирани от Reuters.

Произведените в Китай Model 3 седани се продават за 50 хил. долара преди приспадането на държавните субсидии. Внасяните от САЩ Model 3 автомобили с по-дълъг пробег започват от 62 840 долара. Стандартният модел с по-къс пробег се продава в САЩ за 40 хил. долара.

Заводът в Шанхай започна да се строи преди 357 дни като част от плана на "Тесла" да увеличи присъствието си на най-големия автомобилен пазар в света и да минимизира влиянието на търговската война между САЩ и Китай. Компанията по-рано бе заявила, че целта ѝ е да започне доставки преди Китайската нова година на 25 януари.

На церемонията присъстваха и представители на китайското правителство. Кабинетът подкрепя американския автомобилен производител, който е първият изцяло чужд на територията на азиатската страна.

"Тесла" работи и по създаването на сервизни центрове и зарядни станции в Китай, като през 2020 г. целта е броят им да бъде удвоен. Плановете са да бъде и удвоен и персоналът в сервизните центрове.

Намеренията на компанията са да произвежда по 1000 автомобила седмично, т.е. приблизително по 280 коли на ден.