"Тесла" счупи рекорд за срив на пазарите - олекна с $300 млрд. за месец

Самият Илън Мъск загуби $12,8 млрд. от началото на годината и вече е на втора позиция след Джеф Безос

Новини
12:35 - 07 Март 2021
8651
"Тесла" счупи рекорд за срив на пазарите - олекна с $300 млрд. за месец

"Тесла" и главният ѝ изпълнителен директор Илън Мъск са добре познати с това, че чупят рекорди и заемат първите места в различни класации. През 2012 г. производителят пусна първия в историята изцяло електрически премиум седан. Шест години по-късно SpaceX изстреля най-мощната ракета, Falcon Heavy. Tesla Roadster пък се превърна в първия автомобил в Космоса, припомня Fortune.

Наскоро Мъск счупи и други рекорди, финансови. Поскъпването на акциите на "Тесла" от $30 млрд. от средата на април 2020 г. до $894 млрд. на 26 януари т.г. надхвърли и най-смелите мечти на поддръжниците на компанията и на инвеститорите.

През януари Мъск притежаваше $185 млрд., превръщайки се в най-богатия човек в света.

Заради разпродажбата на пазарите Мъск и "Тесла" счупиха още един рекорд. От пика в началото на януари оценката на компанията се срина с 36% — с $305 млрд. до $544 млрд. в петък. Никоя друга компанията не е изтривала такава сума от капитализацията си за такъв период от време.

Спадът от над $300 млрд. надхвърля оценката на почти всички компании в S&P500, освен най-скъпите 16. "Тесла" изтри два пъти повече от общата капитализация на "Форд" и "Дженерал моторс". Или с над $100 млрд. повече от втория най-скъп автомобилен производител - "Тойота".

Самият Мъск губи $12,8 млрд. от началото на годината и вече е на втора позиция след основателя на "Амазон" Джеф Безос, пише money.bg.

Разбира се, компанията на Мъск и преди е записвала значителни спадове — и след това се е възстановявала до нови върхове. От средата на февруари до средата на март миналата година тя изтри половината си пазарна капитализация. А в първите две седмици на септември падна с 34%.

Спадът, причинен от твърде високата оценка и разпродажбата на пазара на облигации, изтри общо $1,6 трлн. от технологичните акции в САЩ. В петък Nasdaq 100 се изкачи с 1,6%, но все пак завърши седмицата с почти 2% надолу, записвайки най-дългия период на спад от септември.

Въпреки поевтиняването, оценките на технологичните компании все още са над средните им нива. Съотношението на цена към печалба за Nasdaq 100 е около 27 пъти — далеч над средното ниво за последните пет години от 21.