"Тесла" се отказа да прави малък и евтин електромобил

Новини
20:17 - 05 Април 2024
3120
"Тесла" се отказа да прави малък и евтин електромобил

Американският производител "Тесла" отменя плановете си за отдавна обещания евтин електромобил, на който инвеститорите разчитаха да стимулира растежа, според трима източника, запознати с въпроса, и съобщения на компанията, до които е получила достъп Ройтерс.

"Тесла" ще продължи да разработва самоуправляващи се таксита на платформата на същия малък електромобил, са казали още източниците.

Така компанията изоставя дългогодишната си цел, която ръководителят на "Тесла" Илон Мъск често характеризира като своя основна мисия - достъпни електрически автомобили за масовия потребител. Неговият първи "главен план" за компанията през 2006 г. бе за производство първо на луксозни модели, след което да използва печалбите за финансиране на "евтин семеен автомобил".

Малко след публикацията на "Ройтерс" акциите на "Тесла" спаднаха с около 6 на сто, след което възстановиха част от загубите.

Най-евтиният модел на марката сега е седанът "Модел 3" (Model 3), който се продава за около 39 000 долара в САЩ.

Очакваше се новият, по-малък и евтин електромобил, понякога описвано като "Модел 2", да се предлага на цена от около 25 000 долара.