"Уникредит" опитва сливане с "Комерцбанк"

Италианската банка купи вчера 9-процентен дял от германския трезор

Новини
14:57 - 12 Септември 2024
801
"Уникредит" опитва сливане с "Комерцбанк"

Италианската банка "Уникредит" (UniCredit) е подела разговори относно евентуалното си сливане с германската "Комерцбанк" (Commerzbank), според започват със ситуацията източник, цитиран от Ройтерс.

До хода се стига, след като "Уникредит" купи вчера 9-процентен дял от германската банка и даде да се разбере, че е готова да се сдобие и с още.

Инициативата на главния изпълнителен директор на "Уникредит" Андреа Орчел подновява спекулациите за евентуална консолидация в разпокъсания банков сектор на Европа, но придобиването на по-голям дял от "Комерцбанк" може да се сблъска с политическа и синдикална съпротива в Германия, както и в самата банка, посочва Ройтерс.

С покупката си на 9-процентния дял "Уникредит" става един от най-големите акционери в "Комерцбанк"

и е в унисон със стратегията на банката да увеличи присъствието си на германския пазар като придобие някой от местните си конкуренти.

"Уникредит" плати вчера 700 милиона евро за 4,5 на сто от "Комерцбанк", а други 4,5 на сто купи на свободния пазар. Сега италианската банка ще търси регулаторно одобрение да се сдобие с още "ако и когато е необходимо". Тя вече е стъпила добре на германския пазар, тъй като още от 2008 г. притежава "Хипоферайнсбанк" (HypoVereinsbank - HVB), а и освен това разполага с много свободен капитал.

Говорител на "Комерцбанк" нито отрече, нито потвърди инициативата на "Уникредит".

Управителният съвет на "Комерцбанк" се събира по-късно днес, за да я обсъди. Германската банка се е обърнала към "Голдман сакс" (Goldman Sachs) като съветник по темата.

"Пълното придобиване на "Комерцбанк" би имало финансов и стратегически смисъл за "Уникредит", казват анализатори от Кей Би Дабълю (KBW).

Цената на акциите на "Уникредит" нарасна четворно от април 2021 г. досега, или по-точно откакто Орчел е начело, до 59 милиарда евро. Оценката на акциите на "Комерцбанк" възлиза на 15 милиарда евро.

Акцията на Орчел може да принуди и други европейски банки да обмислят подобни стратегически действия, посочват експерти.

Германското правителство, което притежава 12 на сто от "Комерцбанк", вероятно ще се въздържи засега да продаде още от дела си, макар и това да влиза в плановете му, за да може да оцени по-добре ситуацията.

Членът на надзорния борд на "Комерцбанк" Щефан Витман обаче изтъкна, че ще се противопостави на евентуалното придобиване. "Ще направим всичко възможно, за да го предотвратим. Ще се борим", заяви той. По думите му придобиването на "Хипоферайнсбанк" от страна на "Уникредит" е довело да загуба на работни места и е преместило вземането на решенията в Милано.