"Уникредит" планира да напусне Русия

Икономическата среда се е променила заради украинската криза и банката вече очаква, че ще има стагфлация

Новини
15:19 - 15 Март 2022
2265
"Уникредит" планира да напусне Русия

Втората по големина италианска банка, "Уникредит" (UniCredit), започна спешен преглед на дейностите си в Русия и може да се реши да се оттегли от страната заради инвазията в Украйна, заяви главният изпълнителен директор на групата Андреа Орчел, цитиран от Ройтерс.

На финансова конференция, организирана от "Морган Стенли" (Morgan Stanley), Орчел добави, че решението е сложно и може да отнеме време поради необходимостта да се подкрепи местният персонал на банката, както и европейските компании, които също се опитват да напуснат страната.

"Най-силното отражение е на терена. Това са 4000 души, които смятам за свои колеги, както и 1250 европейски компании, които са запазили позиции на пазарите, където ние оперираме, и които имат нужда от нашата помощ", посочи той.

Орчел каза също така, че икономическата среда се е променила заради украинската криза и банката вече се основава на принципа, че ще има стагфлация. "Ще имаме шок", изтъкна банкерът.

Миналата седмица "Уникредит" заяви, че пълна амортизация на дейностите й в Русия, включително трансграничната й експозиция, би струвала около 7,4 милиарда евро (8,1 милиарда долара).

Орчел предупреди също така, че кризата е вдигнала по-високо летвата за операции по сливане и придобиване, тъй като "Уникредит" трябва сега да използва излишния си капитал отчасти, за да смекчи удара.