"Ужасен" портрет на Кейт шокира кралските фенове (СНИМКА)

Творбата на британско-замбийската художничка Хана Узор предизвика смесени реакции

Шоу
17:30 - 23 Май 2024
10381
"Ужасен" портрет на Кейт шокира кралските фенове (СНИМКА)

Нов портрет на Кейт Мидълтън предизвика смесени реакции от страна на кралските фенове след представянето му в сряда. Противоречивата творба, нарисувана от британско-замбийската художничка Хана Узор, беше представена на корицата на списание Tatler за юли 2024 г. като част от серия портрети на кралското семейство.

Оказа се, че Узор е почерпила вдъхновение от тоалета на принцесата на Уелс по време на държавен банкет през ноември 2022 г. — първият по време на управлението на крал Чарлз.

42-годишната Мидълтън носеше на събитието дълга бяла рокля, с покрити с кристали рамене и обемни ръкави. Тя добави още повече блясък с тиарата Lover's Knot, обеците с перли и диаманти от Южно море на принцеса Даяна и перлената гривна на кралица Елизабет.

Майката на три деца завърши визията със синя лента и жълта значка, като всичко това беше изобразено на портрета на Узор.

Въпреки че Мидълтън, която в момента се бори с рак, не седна за снимката, Узор прегледала хиляди снимки, за да улови нейната прилика.

"Прекарах много време да я гледам, да гледам снимките ѝ, да гледам нейни видеоклипове, да я виждам със семейството ѝ, да я виждам на дипломатически посещения, да я виждам, когато гребе или посещава деца в хоспис“, заяви Узор във видео публикувано в Instagram на Tatler. „За мен беше наистина интересно да разбера коя е тя“, добави художничката. ”

Въпреки че изданието описва готовата творба като портрет на “сила, достойнство и смелост”, много от последователите им в Instagram използват много по-различни прилагателни. “Разочароващ портрет,” написа един от потребителите, с което се съгласи друг: “Много лош портрет, който напълно не представя красотата и елегантността на принцесата на Уелс.”

“Какъв ужасен портрет на една красива жена,” добави трети.

Междувременно други нарекоха изображението “смехотворно,” питайки се дали изданието се “шегува.” “Това изобщо не прилича на Кейт. Първоначално си помислих, че е шега”, написа друг.

Имаше обаче и други, които бяха по-благосклонни към портрета. “Толкова красиво”, коментира друг потребител. Този портрет се появява само седмица след като друг художник, Джонатан Йео, беше критикуван за артистичното си представяне на крал Чарлз III.

Картината беше първият официален портрет на Чарлз като монарх и беше разкритикувана заради интензивния си червен фон и цялостния тон – който някои смятаха, че изглежда, че кралската особа е „в ада“.

По-късно обаче Йео защити работата си, като каза, че е използвал яркият цвят, за да „отвлече вниманието“ от вече ярката червена униформа на краля. На своя уебсайт художникът също така обясни, че иска да постави „по-голям акцент върху улавянето на характера и същността“ на Чарлз по по-модерен начин.

„Яркият цвят на глазурите на фона отразява яркочервената туника на униформата, като не само резонира с кралското наследство, което се среща в много исторически портрети, но и инжектира динамичен, съвременен тласък в жанра със своя еднакво мощен оттенък, осигуряващ модерен контраст към по-традиционни изображения“, обясни художникът.