"Валкюра" на Софийската опера покори замъка Нойшванщайн

С викове "Браво" германската публика аплодира бурно постановката на Пламен Карталов

Култура
13:07 - 02 Октомври 2023
1421
"Валкюра" на Софийската опера покори замъка Нойшванщайн

С четвърт час аплодисменти и викове “Браво!” завърши първото представление на Софийската опера на "Валкюра" от Рихард Вагнер на музикалния фестивал "Кьонигсвинкел" във Фюсен, в Германия, край замъка Нойшванщайн. Режисьор е директорът на операта акад. Пламен Карталов.

В ролите са Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде. Публиката повика на сцената и целия оркестър с диригент Лотар Загросек.

Триумфът на Софийска опера в Германия се случи и на знаменателна дата - 1 октомври, когато светът чества Деня на музиката.

В рамките на фестивала на 3 октомври е предвидено още едно представление на същата опера.

Акад. Пламен Карталов се срещна с кмета на Фюсен Пол Якоб

“Пламен Карталов първи осъществи през 2015 г. желанието ми опера на Вагнер да бъде поставена в града ни”, каза тогавашният кмет на Фюсен Пол Якоб в разговор с генералния директор на БТА Кирил Вълчев. И след представленията през 2015 г. на тетралогията “Пръстенът на нибелунгите”, от която е част изпълнената тази вечер “Валкюра”, Софийската опера остава единствената, която е поставяла Вагнер в баварския град Фюсен, от който над езерото Форгензее се вижда замъка Нойшванщайн на крал Лудвиг Втори, приятеля и благодетеля на Вагнер.

Якоб обясни, че е търсил къде по света има добри постановки на Вагнерови опери и когато му казали за България, той се свързал с тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, отишъл до София и осъществил контакт с Пламен Карталов за гостуването на “Пръстенът на нибелунга” през 2015 г. “Веднага разбрах, че това е моят театър”, отбеляза Пламен Карталов.

В продължение на три седмици това лято, от 8 до 30 юли, Софийската опера постави седем заглавия от своя Вагнеров репертоар – новата постановка на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" ("Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете"), "Тристан и Изолда“, "Парсифал". Режисьор на спектаклите е Пламен Карталов. Те бяха под диригентството на Константин Тринкс. Спектаклите бяха представени в залата на Софийската опера, а "Летящият холандец" – на лятната сцена „Музи на водата“ край езерото Панчарево.

По данни на организаторите над 5000 зрители са посетили Вагнеровия фестивал на Софийската опера. По думите им събитието се е превърнало в притегателен център за почитатели на творчеството на Вагнер от цял свят. Гости от Германия, Франция, Австрия, Финландия, САЩ, Индия, Швейцария, Норвегия, Люксембург, Австралия и България са аплодирали спектаклите.