"Вашингтон Пост" гърми: Руската армия напредва с невиждана скорост в Украйна

Актуални новини
13:46 - 02 Октомври 2024
2481
"Вашингтон Пост" гърми: Руската армия напредва с невиждана скорост в Украйна

Руските войски, с подобрена тактика и голяма огнева мощ, превземат територия в Донбас през последните месеци „със скорост и агресия, невиждани от пълномащабното нахлуване през 2022 г.“, пише американският вестник "Вашингтон Пост".

Руснаците имат нова тактика. Според WP миналогодишните боеве до голяма степен са били белязани от артилерийски дуели и така наречените „атаки на месо“ от големи групи слабо обучени руски войници. Но украинските бойци сега съобщават, че вражеските десантни части често са добре обучени и добре оборудвани и се движат на по-малки групи.

Тази нова тактика на руската армия затруднява украинците. Новото комуникационно оборудване също е помогнало на руските командири да организират по-добре атаките, казват войници, и е направило атаките с дронове по-ефективни.

И все пак, докато загубите на врага са зашеметяващи, украинските войници казват, че руснаците имат достатъчно жива сила, за да поддържат натиска на фронта в Донбас. Не само Русия обаче търпи големи загуби в човешка сила, а и Украйна. Дори според експерти това е по-големият проблем за Киев от загубата на територии в Донецка област. Както Москва, така и Киев претърпя тежки загуби и победителят може да бъде страната, която може да издържи по-дълго.

Руските войски са превзели изцяло град Угледар в украинската Донецка област, предаде Ройтерс, позовавайки се на канала "SHOT" в платформата "Телеграм" и на руски военни блогъри. Агенция Ройтерс не успя да провери съобщенията чрез независим източник. Руското министерство на отбраната също все още не е потвърдило завземането на града.

Вчера управителят на Донецка област Вадим Филашкин заяви, че руските войски са достигнали центъра на града. Москва казва, че Донецка област, в която се намира Угледар, е една от четирите украински области, които тя присъедини след 2022 г. Акт, който Киев отхвърля като незаконен. Москва смята поемането на контрола над града с предвоенно население от около 14 хил. души за основен етап от присъединяването на цялата област към Русия.

Градът се намира във фронтовата зона от 2022 г. и руската армия претърпя там тежки загуби по време на предишни неуспешни настъпления. През последните няколко дни обаче руските войски успяха да заобиколят укрепленията западно и източно от Угледар и заплашиха града с обкръжение, отбелязва ДПА.

Градът е разположен на пресечната точка между източния и южния фронт, което му придава допълнително значение, що се отнася до доставките и за двете армии. Угледар е близо до железопътната линия от Крим до индустриалния Донбаски регион, който се състои от Донецка и Луганска област, по-голямата част от която е под контрола на Москва.

Ожесточените боеве от 2022 г. насам са оставили опустошена по-голямата част от града. Днешните снимки показват руски войници, развяващи националния флаг от покрива на административна страда в центъра му – полуразрушено здание, чиито прозорци са изпочупени.