"Възраждане": България не е готова за член на Е врозоната

Не очаквайте положителен ефект върху икономиката, инфлацията ще скочи, предвещава Костадинов

Топ
12:01 - 02 Ноември 2022
1128
"Възраждане": България не е готова за член на Еврозоната

Не сме готови България да влезе в Еврозоната и страната ни не е готова да бъде пълноправен член там. С такава позиция излязоха от "Възраждане" на трибунка в Народното събрание, след като получили едната част от анализа на БНБ. Министерство на финансите не им предоставил тяхната част.

Деян Николов изброи още негативи, ако България влезе в Клуба на богатите, според предоставения им анализ: българската икономика не е готова за Еврозоната, решенията няма да бъдат оптимални за България, ще загубим възможността за противодействие на негативно влияние от налаганата от ЕЦБ парична политика.

БНБ може да бъде задължена да бъде компенсира загубите на други централни банки, лихвите по кредитите на търговските банки почти няма да се променят, Еврозоната ще увеличи инфлацията в България, Еврозоната няма да има положителен ефект върху икономиката ни и решенията в Еврозоната ще се взимат на три скорости, като нашият глас ще тежи по-малко, отколкото френския и немския.

От формацията предупредиха, че влизането в Еврозоната ще е катастрофално за България. От "Възраждане" запитаха още дали еврото е стабилна валута.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обясни, че миналата седмица, когато било изслушването на управителя на БНБ Димитър Радев в парламента от формацията поискали анализа, който трябвало да бъде изготвен между работна група между БНБ и Министерство на финансите. Такъв анализ не бил предоставен, защото БНБ нямало как да го предостави от еднократна страна. Възраждане поискали от МФ анализа, но също им бил предоставен. В крайна сметка управителят на БНБ Димитър Радев представил половината от анализа в края на миналата седмица за това дали сме подготвени за Еврозоната.

"Анализът е потресаващ. Все още не се знае каква точно е позицията на служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов и неговата част от координационната група. Може би там някои се е опитвал нещо да прави да манипулира и моделира цифрите", съмнява се Костадинов.