"Възраждане": Да се закрие комисията по досиетата, харчи много

Звеното да се прехвърли към архивите, иначе струва 4,5 млн. на бюджета, предлагат хората на Костадин Костадинов

Новини
12:44 - 25 Февруари 2022
1553
"Възраждане": Да се закрие комисията по досиетата, харчи много

Да се закрие т.нар. комисията за досиетата и те да се прехвърлят към агенцията по архивите, предлагат със законопроект от "Възраждане". Причината е, че всяка година за комисията се отделят 4,5 млн. лв. от държавния бюджет.

"Ще даваме тези пари за комисия, която ще се занимава само да изкарва досиета на хора, които вече са на преклонна възраст и голямата си част са били в българското разузнаване. Има голяма разлика от доносници давали доноси за мръсни вицвове и хора, които са били част от военното разузнаване или част от българските дипломатически мисии и са рискували живота си", каза зам. председателят на НС от "Възраждане" Цончо Ганев.

 Въпросната комисия се занимава с разкриване на документи и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност.

Ганев посочи, че се плащали милиони, за да се изкарват за лоши хора като Петър Водински, който е разузнавал в Турция, за да се бори за националните интерси на България. "Съсипват се човешки съдби", заяви още Ганев за комисията по досиетата.