"Възраждане" искат промяна в Конституцията: Еднополови двойки да не могат да гледат деца

Новини
13:16 - 15 Декември 2023
1610
"Възраждане" искат промяна в Конституцията: Еднополови двойки да не могат да гледат деца

Часове преди да изтече крайният срок за внасяне на предложения за промени в конституцията между първо и второ четене, "Възраждане" внесоха своите. 

Те са основно свързани с българския лев. Хората на Костадин Костадинов искат в основния закон да се запише, че националната валута е левът.

Второто им предложение засяга еднополовите двойки, които отглеждат деца.

От "Възраждане" предлагат в конституцията да има текст, че деца се отглеждат от баща, което е лице от мъжки пол и/или майка, което е лице от женски пол.

Те също така предлагат народните представители да носят наказателна отговорност, когато гласуват текстове, свързани с даване на съгласие за сключване на договори за държавни заеми; решават въпросите за обявяване на война и за сключване на мир; разрешават изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната, както и пребиваването на чужди войски на територията на страната или преминаването им през нея; обявяват военно или друго извънредно положение върху цялата територия на страната или върху част от нея по предложение на президента или на Министерския съвет.

Комисията по конституционни въпроси ще обсъжда промените утре.