"Възраждане" заговори за нагласено машинно гласуване

Политика
09:05 - 23 Октомври 2023
3321
"Възраждане" заговори за нагласено машинно гласуване

Има три партии, които имат криптографския ключ за изходния код за машините за гласуване и ние не сме сред тях - имаме съмнение за фалшификация. Това заяви кандидатът за кмет на София Деян Николов, говорейки за изходния код за машините за гласуване и срещата, организирана от ЦИК.

Попитан от БТВ, Николов призна, че от партията, в която членува и го подкрепя, няма доказателства. Но понеже, по думите на Николов, ЦИК изпратила 30 минути преди срещата покана до "Възраждане" да дойдат да получат парола за криптографския ключ за изходния код, от партията никой не отишъл. Николов обаче не отрече и, че ще има нова среща със ЦИК по темата т.е. "Възраждане" ще може да получи достъп до криптографския ключ за кода.

Попитан какво може да се направи с този изходен код, след като разработчикът изрично съобщи, че кодът не помага с нищо за външна манипулация, Николов отговори, че не е специалист.

Деян Николов обаче не пропусна да обърне темата към Станислав Цанов и когато беше попитан дали и "Възраждане" не се е облагодетелствала, защото на последните избори си увеличи резултата със 100 000 гласа, отговорът беше: Може да сме имали 200 000 и да са ни отнети 100 000”.

На въпрос къде е програмата на "Възраждане" за управление на София, Николов даде интересен отговор - на страницата ни във Фейсбук. А на въпрос колко трябва да поскъпне синята и зелената зона (идеята е за центъра на София), отговорът беше - искам да го предложа на референдум. Ако увеличим с 1 лев цената, може да намалим с 40 стотинки цената на билета за градския транспорт, добави той.

"Не, аз не лъжа" - така Николов отговори на въпрос за политиците и лъжите им. Той не можа да отговори и на въпрос къде е фондацията на "Възраждане" за подпомагане на талантиливи деца с регистрирането на марка "Костя Копейкин": Ще може ли да си купим "Костя Копейкин"? Николов първо заяви, че имало такава, после обясни, че от партията се затруднили, защото "за да регистрираш фондация явно трябва да си от "Америка за България".