"Вчера" направи Христо Шопов звезда у нас, "Страстите Христови" - по света

Кариерата на актьора е поставена под сериозна заплаха след последните му изцепки

Нещо за четене
21:45 - 23 Февруари 2024
32712
"Вчера" направи Христо Шопов звезда у нас, "Страстите Христови" - по света

Ролята на Иван във филма на режисьора Иван Андонов "Вчера" направи Христо Шопов кино звезда в България още през 1988 г., а ролята му на Пилат Понтийски в лентата на Мел Гибсън - "Страстите Христови" превърна българския актьор и в световна знаменитост през 2004 г.

Христо Шопов, който в началото на тази година отпразнува 60-годишния си юбилей, е един от най-талантливите български актьори. Артист с железен характер и особняк, който си е поставил високи критерии за това какви роли да приема и какви не. Шопов принадлежи към семейство, в което поколения наред е градена истинска династия от актьори.

Днес обаче името на известния актьор влезе в новините със знак минус. Той е бил арестуван през нощта, тъй като заплашил с убийство млада жена, насочвайки пистолет към нея заради междусъседски спор за кучета.

Актьорът вече е с повдигнато обвинение за закана за убийство и е задържан за 72 часа по искане на прокуратурата.

Христо Шопов, чиято последна голяма кино роля беше на мафиота Филип Карамитев в сериала "Братя", имал три законно притежавани пистолета. Те са иззети от полицията.

Едва 17-годишен, синът на актьорите Наум Шопов и Невена Симеонова прави своя дебют в киното с „Дишай, човече!”, където му партнира неговата майка. Следва филмът „За госпожицата и нейната мъжка компания” с режисьор Иван Добчев и първите стъпки в театъра. Самият Христо е приет да учи актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

През 1988 г., докато е в четвърти курс, Иван Андонов, кино режисьор, с когото ще продължи да работи в бъдеще, го избира сред тежък кастинг за изпълнение на главната роля във филм, превърнал се в истински култова творба в България: „Вчера”.

Във „Вчера”, чрез смела и оригинална игра, Христо обезсмъртява младежа Иван, храбър и благороден ученик-бунтар, един от онези герои, които оставят следа в българската кинематография.

От този момент нататък, Христо се превръща в един от най-известните актьори в България и има късмета да бъде главно действащо лице във филми като „Маргарит и Маргарита”, „Индиански игри” , „Любовното лято на един льохман” , „Очите плачат различно” и други.

Ако трябваше да избираме повратния момент в кариерата на Христо, без съмнение би трябвало да насочим вниманието си към 2003 г., когато му е предоставена огромна възможност.

Режисьорът Мел Гибсън го избира да се превъплъти в Пилат Понтийски в „Страстите Христови”. От този момент насетне от известен актьор с лице, познато главно на българско и европейско ниво, Христо се превръща в признат в целия свят актьор.

В „Страстите Христови” той представя майсторска игра, въплъщавайки се в римския префект, принуден да осъди Иисус. Доказателство за тази уникална интерпретация е наградата за най-добър актьор от Филмовия Фестивал в Иркутск през 2004 година, присъдена му именно заради превъплъщението в ролята на Пилат.

След тези участия, вече никой не се съмнява в способностите на Христо Шопов да се справи успешно с каквато и да е роля, която му бъде поставена: герой или злодей, в драма, комедия или екшън....приносът му пред камерата е гарантиран.

В обобщение резултатът от над 30 години актьорска кариера на Христо Шопов са повече от 70 филма само до момента. Последната му засега театрална роля е в "Коварство и любов" в Народния театър.

За съжаление обаче сега кариерата на актьора е поставена под сериозна заплаха след заплахите за убийство, което той е отправил към съседка.