"Вечният мислител": Луксозна книга събира съветите на Петър Дънов за по-добър живот

Гениален човек е този, когото никой и никога не може да го извади от равновесието му, казва Учителя

Нещо за четене
14:45 - 04 Януари 2024
4021
"Вечният мислител": Луксозна книга събира съветите на Петър Дънов за по-добър живот

Повече от 3000 мъдрости на Учителя са събрани в една безценна книга, чиято цел е да направи живота на всички ни по-добър, да ни смири пред „стрелите на жестоката съдба“, но не и да ни примири пред лицето на несправедливостите. „Петър Дънов, вечният мислител“ е солиден, нужен и верен сборник с истини, който от днес отново е наличен в книжарниците с логото на „Кръг“.

Луксозният том със стилно оформление и корица от Николай Киров се преиздава след дълго отсъствие, по настояване на читателите и в навечерието на две кръгли годишнини около Дънов: 160 години от рождението му и 80 от смъртта му.

„Учителя, Беинса Дуно, Петър Дънов – няма значение как ще го на­речем. Ако си българин, знаеш кой е той – пише съставителката Александра Минева в уводните си думи на книгата.

– Срещал си мъдрите му мисли, чувал си за влиянието му върху цар Борис III, за лекциите му в покрайнините на София, които са привличали стотици хора, и за разходките му из Витоша с групи последователи, знаеш и за ежегод­ните събирания на членове от Бялото братство на Седемте рилски езера на 19 август за ритуално посрещане на слънцето.“

Дънов се ражда на 11 юли 1864 г. в село Хадърча, на 30 километра северозападно от Варна (днес се на­рича Николаевка). Било е Петровден, затова е наречен Петър. След като учи във Варна и Свищов, работи като учител, но нуждата му от знания го отвежда през 1888-а в САЩ. Там прекарва седем години, през които завършва Богословския факултет на Бостън­ския университет.

Посеща­ва и курс по медицина една година. През 1895-а се завръща в България и постепенно избистря своята философия. Пише и изнася лекции и беседи, среща се с хора, за да ги просветли за новата ера, която вярва, че настъпва за човечеството.

Учението на Дънов е комплексно, грижата за човешкия дух върви ръка за ръка с грижата за тялото. Той обръща голямо внимание на чувствата и на тяхната способност да лекуват и разболяват, защото чистотата на духа е първа грижа на всекиго.

За улеснение на читателите съдържанието на книгата е тематично подредено, като включва раздели за храненето, постенето, здравето, съня и болестите, както и за вътрешната хармония, емоциите и любовта. Дадени са и практически съвети за физически упражнения и дишане, част от телесното благоденствие.

Ето част от мъдростите, събрани в книгата:

Да бъде човек чувствителен, е едно благословение, но да се тревожи, това е лош навик.

Гениален човек е този, когото никой и никога не може да го извади от равновесието му.

Човек, който може да се въздържи, да обуздае чувствата си, да обуз­дае една лоша мисъл, да обуздае своя глас, той е силен човек.

Като почнеш да чувстваш благото на другия за свое, а твоето благо другите го чувстват свое, когато страданията и мъките на другите са и твои страдания, тяхното повдигане е и твое повди­гане – това е правилен път.

Остаряването се дължи на силни преживявания, на чувствата. Чув­ствата състаряват човека. Светлата мисъл подмладява.

Щастието вие го носите в себе си. То зависи от вашия организиран ум, от вашето организирано сърце и от вашата организирана воля, остава само да използвате тези условия.