"Величие" ли? Николай Марков не се закле като депутат

Подполковникът закъсня за първото заседание на 50-я парламент

Политика
09:50 - 19 Юни 2024 (обновена)
6093
"Величие" ли? Николай Марков не се закле като депутат

Лидерът на "Величие" Николай Марков не успя да се закълне като депутат, защото закъсня за първото заседание на 50-ото НС. Той влетя в пленарната зала с близо 20 минути закъснение, но беше изведен от квесторите.

Имам си лични причини, обясни подполковник Марков пред медиите. Той допълни, че има процедура, по която ще може да положи клетва по-късно. 

В 9,11 ч. народните представители положиха следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". 

Тази клетва трябва да положи и бившият гард от НСО, както и да подпише клетвен лист. Преди да положи клетва Николай Марков няма право да присъства в пленарната зала и да гласува.

"Излязох, защото не съм положил клетва, сега ще видим какво следва. Бойко Борисов отказа среща с нас, не знаем как ще гласуваме. Ние сме изпратили писмо до Борисов, искаме да чуем целите му. Ние нямаме ангажимент да правим правителство, ние сме най-малката партия в 50-ото Народно събрание“, каза лидерът на "Величие" в кулоарите на парламента.  

Въпреки че е прецедент някой да закъснее за клетвата, служители на парламента уточниха, че на следващото заседание като извънредна точка в дневния ред може да бъде вкарана тази и Николай Марков да се закълне.