"Вещица" ли управлява Никарагуа? (СНИМКИ)

Някогашният борец за свободата на Никарагуа Даниел Ортега се превърна в брутален диктатор, но на практика командва съпругата му, която е и вицепрезидентка

Коментар
10:07 - 23 Март 2023
5674
"Вещица" ли управлява Никарагуа? (СНИМКИ)

Вицепрезидентката, която е съпруга на президента Даниел Ортега, ежедневно отправя послания към населението по държавната телевизия. Росарио Мурильо обичайно говори за любов, вяра, религия или за социални програми, пише АРД.

Като млада тя дори е писала стихове срещу диктатурата на Анастасио Сомоса. Но от крайно лява сега се е превърнала в консервативна антифеминистка, казва пред германската медия журналистът от "Ел Паис" Карлос Салинас Малдонадо, който е роден в Никарагуа. Той е автор на книгата "Аз съм жената на команданте" - литературна биография, базирана на документи, писма и стихове на президентската съпруга.

Никарагуанската семейна диктатура

Мурильо е изключително амбициозна, казва Малдонадо пред АРД. Повратът при нея настъпва през 1998 година: когато дъщеря ѝ от първия брак обвинява пастрока си Ортега, че я е изнасилвал като тийнейджърка, Мурильо твърдо застава зад съпруга си. Така започва нейният възход.

Тя става дясна ръка на Даниел Ортега. Той все още е силният мъж, но делничните решения се взимат от нея, посочва Малдонадо. Според него двамата си делят властта по специфичен начин - в рамките на една семейна диктатура.

Мурильо се явява пред обществеността натруфена с бижута и гердани, с крещящи цветни дрехи и ярко начервени устни.

Често я описват като духовна, религиозна, фанатична, даже като "bruja" - вещица.

С дървета срещу лошите енергии

Тя смята, че на земята има негативни енергии, които могат да ѝ навредят. Затова по нейно настояване в столицата Манагуа са поставени "дървета на живота" от метал - общо 150 на брой, всяко от които струва 20 хиляди долара, разказва Малдонадо пред АРД. 

За страна като Никарагуа това са безсрамни разходи. Но Мурильо вярва, че дърветата защитават семейството от негативните енергии. През нощта те светят ярко като един вид "Дисниленд" в Манагуа, която е една от най-бедните столици в региона.

Всъщност тя дърпа конците

За много наблюдатели Мурильо отдавна е човекът, който всъщност дърпа конците в Никарагуа. Тя например бе тази, която разпореди кървавото потушаване на студентските протести през 2018 година, при което загинаха над 350 души.

Оттогава насам режимът реагира все по-брутално на нарастващата съпротива. В свой току-що публикуван доклад експерти от Съвета на ООН по правата на човека обвиняват никарагуанското ръководство в убийства, произволни арести, мъчения, сексуално насилие и престъпления срещу човечеството, посочва АРД.

Дори и скорошното освобождаване на 222-ма политически затворници е идея на жена му, казва самият Ортега. Опозиционерите и критиците на режима са избягали в САЩ, гражданството им е отнето, а цялото им имущество - конфискувано. Сред тях е и Дора Мария Тейес, бивша партизанка от Сандинисткия фронт и съратничка на Даниел Ортега в борбата срещу диктатурата на Сомоса.

Войната на семейство Ортега

"Ортега и Мурильо мислят само за война. Те водят война, в която всичко е заложено на карта и всички средства са оправдани", казва Тейес пред аржентинския сайт "Infobae". Тя би искала да се бори с граждански средства, които да доведат до свободни и честни избори. Никарагуанците би трябвало да могат сами да решат какво правителство искат.

Мурильо и Ортега прилагат репресии срещу всички критично настроени: опозиционери, представители на църквата, журналисти, неправителствени организации, интелектуалци. Цари обстановка на страх. Чуждестранни журналисти вече не се допускат в Никарагуа, а поддържането на контакти с местните хора е трудно - почти никой не се решава да изкаже мнението си по телефона.

И журналистът Карлос Салинас Малдонадо не живее в родината си - живее в изгнение в Мексико. Бил е принуден да напусне Никарагуа - поради твърде голям натиск. Както разказва пред АРД - получил заплахи заради критичните си статии.

И църквата е на мушка

След като в последните месеци стотици неправителствени организации бяха лишени от правно основание за съществуването си, сега и католическата благотворителна организация "Каритас" е принудена да прекрати работа, информира АРД. Навремето църквата бе важен критичен глас, докато и тя не бе взета на мушка. Забранени бяха дори Великденските процесии - както и принципно всички събирания и всички протести.

Наскоро епископът Роландо Алварес бе осъден на 26 години, припомня АРД. Обвинението: неподчинение и подкопаване на националното единство. Епископът отказа да напусне Никарагуа, а след дълго мълчание папа Франциск реагира на случая, макар да не спомена името на Ортега: заяви, че човекът, който ръководи държавата, е излязъл от равновесие и сравни Никарагуа с "комунистическата диктатура от 1917 или с хитлеристката диктатура от 1935 година". Реакцията на режима не закъсня - Никарагуа прекъсна дипломатическите си връзки със Светия престол.

Ортега би сторил всичко, за да си подсигури властта, казва пред АРД журналистът от "Ел Паис" Малдонадо. Той използва за целта и осемте си деца. Те работят като съветници на правителството, заемат важни постове и ръководят медиите в страната. Ортега обяви също, че смята да направи съпругата си съпрезидентка.

"Дойче веле"