"Война" премества полюсите

Причината е в движението на лавата дълбоко в Земята

Мистика
08:00 - 17 Май 2020
4751
"Война" премества полюсите

Открита е причината за преместване на Северния магнитен полюс от Канада в Сибир. Северният магнитен полюс е условна точка на повърхността на Земята, при която линиите на магнитното поле са насочени вертикално надолу под ъгъл от 90 градуса. Тази точка не е неподвижна, но исторически е фиксирана близо до Северна Канада.

През 90-те години точката започва бързо да се отдалечава от Северна Америка към Сибир. Дълги години учените не са сигурни защо това се случва, но сега изследователски екип от университета в Лийдс стига до обяснение за необичайната промяна.

"Установихме, че положението на северния магнитен полюс се контролира от две секции на магнитното поле - едната под Канада, а другата под Сибир - и те във взаимодействие контролират местоположението на полюса", казва д-р Фил Ливърмор.

В исторически план канадската точка печели "войната" и затова полюсът е концентриран в Канада. Но през последните няколко десетилетия той отслабва, а сибирската „точка” слабо се усилва. Промяната се обяснява с промени в потока на разтопена лава в недрата на Земята.

Учените се опитват да симулират траекторията на Северния магнитен полюс, използвайки данни от спътници. Последните резултати показват, че движението продължава към Русия, като засега не е ясно дали магнитният полюс някога отново ще се измести към Канада.

През последните години движението е толкова ясно, че през 2019 г. принуждава Националния геофизичен център на САЩ и Британската геоложка служба да издадат спешна актуализация на световния магнитен модел. Този модел се използва широко в навигационните системи и устройства като смартфони, за да коригира локални грешки в компаса.