" Вторият мозък" на човека е в червата

Откритието на американски учени открива нови възможности за лечение

Мистика
16:23 - 10 Септември 2020
4347
"Вторият мозък" на човека е в червата

Има ситуации, когато човек взема решения въз основа не на логика, а на предчувствие или инстинкт. В тази връзка учени от Калифорнийския университет се опитват да намерят отговор на въпроса кой орган е отговорен за този процес. В резултат на изследването стигат до извода, че човек има „втори мозък“.

Така нареченият втори мозък е обширна невронна мрежа, която е свързана с червата. Невронната мрежа чрез блуждаещия нерв осъществява непрекъснато взаимодействие с мозъка. Учените съобщават, че в корема има около 100 милиона нервни клетки и почти същия брой в гръбначния мозък.

Според изследователите усещанията и чувствата, които човек изпитва, могат да бъдат записани. Тоест, вторият мозък помни всички състояния на червата. Целият този механизъм смътно наподобява работа с база данни, когато е необходимо да се оценят нови задачи, като се използва наличната информация, без да се прибягва до логическо мислене.

В своето проучване учените отиват по-далеч, решавайки в бъдеще да създадат такова устройство, което да проследява сигналите, идващи през ентеричната нервна система на човека. В случай на успех в медицината ще се отворят нови възможности за лечение и профилактика на заболявания на нервната система.