"Януари" на Андрей Паунов тръгва по кината на рождения ден на Санчо Финци

Филмът-притча ще има премиера и в Лондон, Берлин и Виена

Култура
09:07 - 20 Януари 2023
2179
"Януари" на Андрей Паунов тръгва по кината на рождения ден на Санчо Финци

В месеца на Радичков на 20 януари по големите екрани в страната тръгва филмът „Януари” на режисьора Андрей Паунов по мотиви от едноименната пиеса на именития писател. Това е първи игрален филм за Андрей, който е известен с документалните си филми, сред които „Георги и пеперудите”, „Проблемът с комарите и други истории”, „Да ходиш по вода” за Кристо Явашев и „Момчето, което беше цар“ за Симеон II.

Филмът имаше звездна премиера на 17 януари в столичен мол, като по червения килим минаха режисьорът Андрей Паунов и актьорите Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Борислав Чучков и Малин Кръстев. Във филма участват и Захари Бахаров и Леонид Йовчев.

"Когато започнахме да пишем този филм си казахме, че това е черно-бяла история и затова този филм ще бъде черно-бял. Радичков е много неща, но той е също и магически реалист дълбоко в себе си и магията е едно от най-хубавите неща за киното", обясни режисьорът Андрей Паунов.

„Не искам да казвам на никого за какво е този филм. Той трябва да се гледа с отворено съзнание. Едва тогава човек може да разбере, че през целия филм си е задавал въпроси за себе си, а не за самия сюжет. Мистичното идва от това, че намира отговорите, когато най-малко очаква. И това му действа или като шамар, или като проникновение“ – казва режисьорът Андрей Паунов.

„Януари“ е копродукция между България, Португалия и Люксембург, носител вече на няколко награди, включително за режисура на 26-ото издание на София филм фест и на гилдията на филмовите критици на Златна роза 2021.

Сценарият на „Януари“ е дело на Алекс Барет и режисьора на филма, оператор е португалецът Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби.

Под умелата режисура на Паунов, великолепните актьори Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Борислав Чучков, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с тайнственост.

Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия…

На 20 януари, когато започват прожекциите на филма в родните кина е рожденият ден на Самуел Финци, който е в главната роля и който се върна в София специално за официалната премиера на филма.

"Моят герой пази нещо останало от някакво време, една сграда, която е изпълнена с реликви – символ на разпада, но той вдъхва живот в нея, покрай това, че отглежда в нея комари. Ако се отдадеш на филма, той така те поглъща, че дори да нямаш рационални отговори на това какво виждаш, той успява да те подтиква да размишляваш“, сподели пред БНР Самуел Финци.

По думите му, чужденците, които са гледали филма без субтитри, са били погълнати от него.

„Разбира се, че това не е „Аватар“ и не можем да очакваме такъв касов успех, но е кино, което се радва на това, че то не се базира на разказ, то е едно кинематографично произведение. Тези филми се превръщат в култ“, добави актьорът.

Следващата седмица филмът ще има премиера и в Лондон и Берлин. Предстои прожекция и във Виена.