"Зеленият" Борислав Сандов пред Lupa.bg: ЕК ни спира еврофондовете до седмица-две

Политика
16:40 - 16 Септември 2020
9125
"Зеленият" Борислав Сандов пред Lupa.bg: ЕК ни спира еврофондовете до седмица-две

Лидерът на партия "Зелено движение", която е част от Демократична България, Борислав Сандов прогнозира пред Lupa.bg мащабен отпор от Брюксел и спиране на част от еврофондовете за България заради нарушения и заради продължаващите протести у нас вече трети месец. По-рано днес неговата колега Ска Келер призова Еврокомисията за незабавни действия по отношение на ситуацията в България.

"Това е една верижна реакция на колегите в Европейския парламент, която бе стартирана именно от групата на Зелените, които още преди месец излязоха с декларация срещу дефицитите в българската система, законодателството и съдебната реформа", коментира Сандов. Според него изказването на Келер днес, последвало острите критики на ирландката Клеър Дейли, е продължаваща тенденция всички в ЕС да виждат протестите като единственият възможен адекватен отговор за защита на европейските ценности - демокрация, ненасилие от страна на властите спрямо демонстрантите, и върховенството на закона. 


Ска Келер от години следи изкъсо вътрешната ни политика 

Сандов разкри още, че вече над 55 членове на ЕП от различни политически сили вече са се подписали под писмото на Елена Йончева и Радан Кънев в подкрепа на искането за изслушване на властимащите в Брюксел. "Очаквам ЕК да има реакция до седмица-две на база на всички критики за затворените очи на Брюксел по отношение на България, а и на Беларус, защото нарушенията и тук, и там, много си приличат, особено във връзка с гражданските права и свободи". 

Лидерът на ПП "Зелено движение" е убеден и че има замаскиране на ситуацията в България в Брюксел, от една страна, на управляващата партия, а от друга - на ЕНП и на групата на АЛДЕ. "АЛДЕ и ЕНП управляват ЕНП със социалистите, но са в привилегировано положение. Затова са склонни да си затворят очите за страничните мнения", убеден е Сандов. И разкри имената на Александър Йорданов (СДС) и Емил Радев (ГЕРБ), като отговорните за въвеждането в заблуждение на ръководителите на Европейската комисия за ставащото у нас.