"Зеленият" паспорт "взриви" кабинетите - вият се опашки за ваксини

Общество
12:16 - 20 Октомври 2021
6177
"Зеленият" паспорт "взриви" кабинетите - вият се опашки за ваксини

Въвеждането на "зеления" паспорт за вход в обекти на закрито от четвъртък "взриви" и кабинетите на личните лекари в цялата страна, и ваксинационните центрове край болниците. От рано сутринта днес навсякъде се вият опашки с желаещи да се имунизират срещу ковид, след като стана ясно, че от 21 октомври в заведенията, моловете и различни други обществени частни сгради ще се влиза само срещу документ за скорошно преболедуване, доказано с официален документ, сертификат за пълен курс имунизация или антигенен тест/писиар със съответно 48/72 часа валидност. 

Личните лекари в страната се задъхват от обаждания на пациенти, но по информация на Lupa.bg заради ниския интерес към ваксините в последните месеци, голяма част от джипитата са престанали да се запасяват с препаратите, въпреки 10-те лева, които им се полагат за всяка "игла".


Рекордьорът по брой поставени ваксини личен лекар във Варна д-р Николай Христов снима опашката пред практиката си 

Така най-голямата тежест отново пада върху центровете в медицинските практики с кабинети, дневните стационари и в болниците. Пред Св. Анна, Институт "Пирогов" и ВМА възнамеряващите да се сдобият с ваксина днес са в пъти повече, в сравнение с предишните седмици. А пика медиците сравняват с отварянето на първите "зелени" коридори миналия февруари и март, когато успяха да се имунизират първите желаещи.  

Наред с това обаче предупреждават, че през ноември ситуацията ще се усложни допълнително, защото тогава настъпва и периодът, в който първите ваксинирани хиляди с препарата на "АстраЗенека" "Ваксзеврия" ще могат да си поставят и третата, бустерна игла.

Отсега интересът е засилен, твърдят лекарите, а мнозина настояват да получат допълнителната доза и преди изтичането на изисканите от здравните власти 6 месеца от последно приложената. 

Основна снимка: Нова телевизия