"Жълтите жилетки" излязоха в Бордо и Авиньон

В града на виното полицията пусна сълзотворен газ срещу протестиращите

Новини
20:35 - 30 Март 2019
2201
"Жълтите жилетки"  излязоха в Бордо и Авиньон

"Жълтите жилетки" отново излязоха на улицата за 20-тата поредна събота, за да изразят подкрепата си за активист, ранен в сблъсъци с полицията и за да покажат, че продължават да са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В Париж, Бордо, Авиньон и други градове демонстрантите изразяваха солидарност с Женвиев Льоге, 73-годишна антиглобалистка, която получи рана на главата по време на протестите в Ница миналата събота. Прокуратурата в Ница заяви, че тя била съборена на земята от полицай. "Ние всички сме Женвиев", гласеше разпространен в интернет призив. 

Хиляди "жълти жилетки" преминаха мирно по улиците на Париж, от северните квартали до площад "Трокадеро" край Айфеловата кула. Във френската столица властите засилиха мерките за сигурност и не бяха разрешени протести булевард "Шанз Елизе", където витрините на магазините бяха изпочупени по време на демонстрации на "жълтите жилетки". Полицията съобщи, че 25 души са били задържани, а 20 са били глобени за участие в неразрешен протест. 

В южния град Авиньон избухнаха сблъсъци, когато полицията принуди демонстрантите да напуснат тесните улички на средновековния градски център. 

В Бордо, югозападна Франция, полицията използва сълзотворен газ след като група демонстранти запалиха купчина строителни отпадъци и се опитаха да преодолеят полицейските заграждения.