"Жълто-черните" емблеми

Терзич, Ройс и Хумелс са част от историята на Борусия Дортмунд

Спорт
15:50 - 08 Май 2024
2659
"Жълто-черните" емблеми

Един от емблематичните отбори в Германия - Борусия Дортмунд, отново е на финал в Шампионската лига. За трети път. Направи го със стил и с няколко човека, "татуирали" името си на сърцето.

Ако "жълтата стена", както наричат сектора с най-темпераментните привърженици на "Сигнал Идуна Парк", е опората на отбора, то на терена има други, на които разчитат футболисти, треньори и фенове.

Треньорът на Борусия Дортмунд Един Терзич постигна нещо, което само двама треньори в клубната история са успявали да направят, а именно да изведат тима до финал в Шампионската лига.

Така 41-годишният специалист се нареди до двама именити наставници - Отмар Хитцфелд и Юрген Клоп, под чието ръководство "жълто-черните" играха на финал в турнира през 1997 г. и 2013 г.

Покрай вчерашното класиране на отбора за решаващата битка за трофея в социалните мрежи набра популярност следната снимка - през 2012 г. Терзич става свидетел на последната титла на Дортмунд в Бундеслига като фен на "Сигнал Идуна Парк". Увит с шалче на отбора. Тогава треньор на тима е именно Юрген Клоп.

12 години по-късно Един Терзич не е просто привърженик, но и треньор с достигнат финал в Шампионската лига и с възможността да донесе втори трофей на клуба в тази надпревара.

По време на въпросния шампионски сезон 2011/12 роденият в работническо семейство от бивша Югославия Терзич все още е само скаут и асистент в юношеските формации на Борусия. Той работи в клубната школа три години, а през 2013-а решава да направи стъпка напред и да стане помощник-треньор в Бешикташ.

Две години по-късно той заема същия пост и в Уест Хем, като и на двете места асистира на една от легендите на хърватския футбол - Славен Билич.

Така се стига до 2018-а, когато той се завръща на "Сигнал Идуна Парк". Оттогава насам той заема различни позиции в клуба: асистент, временен наставник, старши треньор, технически директор, а от лятото на 2022-ра той кара втория си период като постоянен наставник на "жълто-черните".

През 2018 г. става помощник-треньор на първия отбор след назначаването на Люсиен Фавър за главен наставник.

След като Фавър е уволнен след загубата с 1:5 срещу Щутгарт през декември 2020 г., Терзич е назначен за временен наставник до края на сезон 2020-21.

На 13 май 2021 г. Терзич печели Купата на Герматия с убедителна победа над РБ Лайпциг с 4:1 и... е наследен за постоянно от треньора на Борусия Мьонхенгладбах Марко Розе.

Вместо да се върне на позицията си на асистент мениджър, Един Терзич, който е с хърватски корени, се премества на новосъздадената позиция на технически директор.

След като Розе напуска по взаимно съгласие в края на сезона, Терзич отново е назначен за постоянен треньор, като подписва договор до 2025 г. Асистенци са му други двама бивши футболисти на дортмундци - Свен Бендер и Нури Шахън.

И идва голямата мъка! През 2022-23 г. в Бундеслигата отборът губи титлата по голова разлика от Байерн Мюнхен в последния кръг, след шокиращото равенство 2:2 у дома с Майнц.

Така във втория си пълен сезон като старши треньор на BVB той изведе клуба до общо трети финал в Шампионската лига, след като надигра в два мача многомилионната селекция на ПСЖ.

Разбира се, това стана с любезното съдействие на ветерана Матс Хумелс на реванша в Париж. Световният шампион с Германия от 2014 година вкара победния гол за Борусия Дортмунд за успеха с 1:0 срещу Пари Сен Жермен и ще има отново удоволствието да изпита чувството да спори за трофея, както стори това през 2013-а.

Отново в Лондон, когато "жълто-черните" загубиха от Байерн Мюнхен (1:2).

Хумелс вкара във вратата на Джанлуиджи Донарума в 50-ата минута, като така постигна нещо историческо. Защитникът се превърна в най-възрастният германец, вкарвал гол в елиминациите на Шампионската лига, правейки го на 35 години и 143 дни (7 май 2024-а).

Кариерата на Матс Хумелс премина през двата най-титулувани клуба в Германия - Байерн и Борусия Дортмнд, печелейки общо пет титли, три купи на страната и четири суперкупи.

Още една емблематична за Борусия Дортмунд ще има шанс за реванш от съдбата - Марко Ройс. Капитанът даде всичко от себе си, за да изживее още веднъж мечтата си - участие във финалната битка за "ушатата". Ройс се качи при феновете на тима в сектора за гости на "Парк де Пренс", за да празнува с тях третото класиране на вестфалци за финала в Шампионската лига.

"Неописуемо! След повече от 10 години отново съм на финал с Борусия. Домакините наложиха силно темпо и ние страдахме много. Въпреки това спечелихме мача и никой няма да пита как след време. Това, което се брои, е, че Борусия Дортмунд отново е на финал. Никой не го е очаквал и затова е невероятно", заяви щастливият Ройс след мача във френската столица.

Най-емблематичният играч в настоящия състав на Борусия ще има шанс да завърши дългогодишния си престой в клуба със спечелването на трофея в Шампионската лига в последния си мач с "жълто-черната" фланелка.

Преди дни той официално обяви, че през лятото ще си тръгне от "Сигнал Идуна Парк" като свободен агент. Ето защо предстоящият финал на "Уембли" на 1 юни се очертава да бъде последният за офанзивния футболист с екипа на любимия му клуб. А това може да бъде чудесен подарък за рождения му ден, който е на 31 май, когато той ще стане на 35.

"Много съм благодарен и горд от този специален момент в моя клуб Борусия Дортмунд. Прекарах повече от половината си живот в този клуб и се наслаждавах на всеки ден, въпреки че, разбира се, имаше и трудни моменти. Вече знам, че ще ми бъде трудно да се сбогувам в края на сезона. Имаме пред себе си голяма цел и всички искаме да я постигнем заедно. За целта се нуждаем от всеки един от нашите невероятни фенове, на които искам да изкажа искрените си благодарности за невероятната им подкрепа през годините", заяви Ройс.

За него това ще бъде втори финал в турнира, като предишния също беше на легендарния лондонски стадион. Въпросният мач беше сблъсъкът с Байерн Мюнхен през 2013 година, когато баварците надделяха с 2:1. Тогава Ройс изигра 90 минути за своя тим и дори направи асистенцията за изравнителното попадение на Илкай Гюндоган.

Бившият германски национал е юноша на Борусия и дори е роден в Дортмунд. Той стана част от мъжкия състав на клуба през 2012 година, когато беше привлечен от Борусия Мьонхенгладбах.

Оттогава насам Ройс е изиграл повече от 420 мача за "жълто-черните", в които реализира 168 гола и 128 асистенции. Така той е четвърти по двубои и втори по попадения в клубната история.

Ройс е любимец както на феновете на BVB, така и на привържениците на останалите отбори не толкова заради цялата тази статистика, колкото заради своите скромност, лоялност и отдаденост към родния си клуб.

"Да, един цикъл би се затворил, каза Терзич по адрес на Ройс. - В първия си сезон в Дортмунд той игра на "Уембли“ и би било идеално да се завърне там. Няма смисъл да спорим – той е жива легенда в Дортмунд. Това, което искам, е фестивалът на Марко Ройс да продължи още един месец и да изживеем заедно още няколко успешни мача".

Двукратният шампион на Бундеслигата (2016–17, 2020/21) нямаше шанса да триумфира с Германия на Световното първенство в Бразилия през 2014 година, тъй като контузия го извади извън селекцията на Йоахим Льов. Бундестима спечели титлата, а в отбора беше настоящият му съотборник Матс Хумелс, който с идентично попадение от двубоя с ПСЖ, но срещу Франция на легендарния "Маракана", класира германците на полуфинал на Мондиала.

Е, сега двамата ще бъдат рамо до рамо в Лондон - истинско "дежа вю", след като през 2013-а играха срещу Байерн в английската столица.