"Жената от езерото" ще изплува с лодка от Панчарево

Вторият летен фестивал "Музи на водата" се открива с опера на Росини

Култура
17:50 - 07 Юли 2021
7977
"Жената от езерото" ще изплува с лодка от Панчарево

С лодка, изплуваща от езерото Панчарево, ще се появи главната героиня Елена от операта на Джоакино Росини "Жената от езерото" в премиерния спектакъл на Софийска опера. Операта ще се представи за първи път в България, на новопостроената лятна сцена на езерото Панчарево! Официалното откриване на втори летен фестивал "Музи на водата" ще се състои на 9 юли - петък, от 20:00 ч.

Сред приказна, езерна красота магнетичната Елена възпява своя любим Малкълм и с песните си омагьосва сърцето на самия крал на Шотландия. Той ѝ се представя под името Уберто и веднага се влюбва в нея. Девойката приема думите му, че той е изгубил се ловец и му предлага подслон. Докато разговарят Кралят разбира, че Елена е именно дъщеря на врага на короната. От тук започва една изключителна любовна и политическа история, чиято развръзка ще разберете на сцената!

Режисьорурата и сценографията са дело на акад. Пламен Карталов. Диригент е Франческо Роза.

"Жената от езерото" ще се играе на 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17 и 18 юли от 20:00 ч. на новата сцена "Музи на водата" - езерото Панчарево.

Действащи лица и изпълнители:
Елена – Мария Радоева, Станислава Момекова
Малкълм – Александрина Стоянова-Андреева, Виолета Радомирска
Уберто – Хрисимир Дамянов, Франсиско Брито
Дъглас – Петър Бучков, Стефан Владимиров
Родриго – Валерио Борджони, Даниел Острецов, Диего Годой
Серано – Ангел Антонов, Рейналдо Дроз
Албина – Весела Янева, Цвета Сарамбелиева

Гражданите и гостите на столицата ще имат възможност да видят спектакли на специално изградените сцени и трибуна на езерото до Националната гребна база „Средец“- едно ново пространство за оперни и балетни спектакли, мюзикли, резултат от общите намерения и усилия на Маестро Пламен Карталов, директор на Операта и Георги Спасов, управител на ФРЕГАТА ООД и почетен консул на Судан в България. „Това, което ме подтикна, сподели г-н Спасов, беше енергията на Карталов. Дълго време мястото стоеше празно и се чудех какво да правя с него. Бях решил да  построя училище, но предишния кмет на район Панчарево, слава Богу, ми създаде спънки. Отново мястото стоеше свободно, докато Маестро Карталов видя в него потенциал там да се правят спектакли.

Спрямо миналата година тук всичко е обновено. Понтона - сцена не е на старото място. Цялата му конструкция е обновена и разширена, монтирана е на друг терен. Всичко е ново – гримьорните, трибуната, която е от Италия.“ 

Във връзка с предстоящите спектакли на Софийската опера и балет на новопостроената ни лятна сцена “Музи на водата”- езеро Панчарево, ви предоставяме информация как да стигнете до локацията.

Възможност да се използва градски транспорт: до спирка „кв. Панчарево“ с автобуси № 1, № 3 и № 4.

* От метростанция "Интер Експо център - Цариградско шосе" до сцена на Софийска опера и балет на езерото Панчарево (в близост до Национална гребна база "Средец", Панчарево)

* Ще бъде осигурен един бус с капацитет 8 места за сядане от район Панчарево за датите на спектаклите от програмата на „Музи на водата“ – езеро Панчарево.

След края на спектаклите гостите на Софийска опера и балет ще имат възможност да използват осигурения 8-местен бус на няколко трансфера от билетната каса, която е в непосредствена близост до Гребната база до                                                                 метростанция „Интер Експо Център – Цариградско шосе“.

ПРИ НЕОБХОДИМОСТ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОСИГУРЕНИЯ ТРАНСПОРТ ПО ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ, МОЖЕТЕ ДА СЕ ОБАДИТЕ НА ХРИСТО БАЙРАКОВ: ТЕЛ. НОМЕР: +359 89 356 1166.

 * Гостите на Софийска опера и балет ще имат възможност да оставят  автомобилите си на три паркинга, а именно:

ПАРКИНГ 1 – ОБЩИНСКИ ПАРКИНГ
Адрес: ул. „Самоковско шосе“ срещу Данъчна служба Панчарево (ул. Гауди, първата пряка в ляво); точно преди табелката „С. ПАНЧАРЕВО“

Капацитет 250 коли.

Разстояние от Паркинг 1 до сцената: 1.8 км. ( 22 мин. пеша) Възможност да се използва градски транспорт: до спирка „кв. Панчарево“ с автобуси № 1, № 3 и № 4.

От ПАРКИНГ 1 – ОБЩИНСКИ ПАРКИНГ ще бъде осигурен бус от 18:30 (на интервали) за трансфери до сцената до започване на спектаклите в 20:00 ч. След спектакъл публиката ще бъде върната до същия паркинг. Телефон за контакт в случай на необходимост: 0887625213

ПАРКИНГ 2 - ДО/ПРИ БАНЯТА „ПАНЧАРЕВО“
Адрес: ул. „Самоковско шосе“ до/при банята Панчарево, при Спортно- развлекателен комплекс „Корали“.

Капацитет 60 коли.

ПАРКИНГ 3 – ПРЕД СГРАДАТА НА РАЙОН „ПАНЧАРЕВО“
Адрес: ул. „Самоковско шосе“ № 230 (пред сградата на районната администрация)

Капацитет 30 коли.

Разстояние от Паркинг 3 до сцената: 650 м. ( 8 мин. пеша) Възможност да се използва градски транспорт: не е приложимо/ необходимо

Разстояние от Паркинг 2 до сцената: 1.3 км. ( 16 мин. пеша) Възможност да се използва градски транспорт: до спирка „кв. Панчарево“ с автобуси № 1, № 3 и № 4

ПАРКИНГ 4 - ПРИ ЗОНАТА ЗА ОТДИХ „ПЛАЖА“
Адрес: ул. „Самоковско шосе“

Капацитет 80 коли.

Разстояние от Паркинг 4 до сцената: 1.7 км. ( 21 мин. пеша)

Възможност да се използва градски транспорт: до следващата спирка „кв. Панчарево“ с автобуси № 1, № 3 и № 4.