"Златен век" за "най-добрия министър на културата" Георги Йорданов

Ицко Финци, Владо Пенев, Иван Гарелов, Рада Москова, Стоян Денчев също отличени с най-високата награда на Министерство на културата

Актуални новини
15:31 - 22 Май 2023 (обновена)
5871
"Златен век" за "най-добрия министър на културата" Георги Йорданов

Министърът на културата Найден Тодоров награди с най-високото отличие на институцията - "Златен век - огърлие", с диплома и парична награда последния министър на културата от времето на социализма Георги Йорданов. Отличието му бе връчено по случай 24 май.

Екс министърът не присъства на церемонията в галерия "Средец" към МК, като се извинил с други ангажименти. Вероятната причина обаче е, че последният жив член на Политбюро на ЦК на БКП, макар да следи изкъсо културния живот, избягва прожекторите на медиите.

Найден Тодоров обяви, че комисията по наградите е взела решение Георги Йорданов да бъде удостоен с високата награда заради неговите постижения като министър. Маестрото цитира мнение на творци, че Георги Йорданов е определян като "най-добрия министър на културата" в ново време.

Комунистът е бил председател на Съвета за духовно развитие при Министерски съвет през 80-те години. От 1982 до 1986 г. е председател на Комитета за култура с ранг на министър, а от 1986 до 1989 г. е министър в кабинета на Георги Атанасов.

По образование 89-годишният Йорданов е юрист, работил е като прокурор в Сливен, но кариерата му е свързана с комсомола и с БКП. Политическата му кариера започва като секретар на ГК на ДКМС, завеждащ отдел „Пропаганда и агитация“ в ОК на БКП. В продължение на 9 години - от 1979 до 1987 г. е вицепремиер.  Има съществена роля в изграждането на НДК.

Когато Найден Тодоров обяви далечния си предшественик на поста за най-добрия министър на културата повечето присъстващи в залата ръкопляскаха. Към аплодисментите не се присъединиха актьорът и бивш служебен министър на културата при премиера Марин Райков - Владимир Пенев, както и режисьорът Теди Москов. И двамата винаги са били свързвани с десните демократични сили. 

Със "Златен век" - огърлие бяха отличени и актьорът Ицко Финци, който тази година навърши 90 години, журналистът Иван Гарелов, актьорът Владимир Пенев, писателят и драматург Рада Москова, която също навърши 90 години, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София проф. Стоян Денчев.

Предложението за награждаване на Георги Йорданов е от инициативен комитет в състав: примабалерината и балетен педагог Калина Богоева, оперетните артисти Марио Николов и Валентина Корчакова и Елиана Митова – журналист и писател, съобщи в личния си блог музиковедът Димитър Сотиров.

Идеята бе подкрепена от видни личности от културата и спорта. Между тях са директорът на Софийската опера, акад. Пламен Карталов, треньорката Нешка Робева, доайенът сред басите в България, Димитър Станчев, музикантите проф. Георги Костов, проф. Пламен Джуров, проф. Емил Табаков, ректорът на НАТФИЗ проф. Станислав Семерджиев, цигуларят Минчо Минчев, кинорежисьорът Георги Дюлгеров, актьорът проф. Ивайло Христов, оперетната звезда Светлана Иванова, примата на попмузиката Лили Иванова, импресариото Петър Райчев, Георги Петков – баритон, професор по пеене в консерваторията „Франц Шуберт“, председателят на СБП Боян Ангелов, фоторепортерката-хроникьор на музикалния живот в България през последните десетилетия Василка Балевска и други.

Георги Йорданов е помагал на много творци през годините, независимо от политическите им убеждения. Сред личните му приятели са колосите от оперната сцена Мирела Френи и Николай Гяуров. Големи са заслугите му за записите, които легендарният бас Борис Христов направи в България през 70-те на миналия век.

Георги Йорданов е бил председател на Съвета за духовно развитие при Министерския съвет през 80-те години. Министър на културата, науката и просветата в правителството на Георги Атанасов от 19 август 1987 до 4 юли 1989 г.. Народен представител е между 1971 и 1990 г. В периода от 2 февруари 1982 до 19 август 1987 г. е председател на Комитета за култура. Големи са заслугите му за развитието и утвърждаването на българската култура. 

Очаквайте подробности за всички наградени със "Златен век"