"Златна роза" за чернобелия филм "Страх"

Иван Бърнев, Светлана Янчева, Виктор Чучков и Яна Титова с награди от кинофестивала във Варна

Култура
09:44 - 02 Октомври 2020
3232
"Златна роза" за чернобелия филм "Страх"

Чернобелият филм "Страх" на режисьора Ивайло Христов получи Голямата награда на кинофестивала "Златна роза", който в четвъртък вечерта приключи във Варна. Международното жури отличи лентата заради умението да се разказва в ироничен стил за много сериозни проблеми.

"Страх" бе отличен и от Съюза на българските филмови дейци. Същият филм донесе наградата за най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева "за откровено и сурово пресъздаване на сложен образ без суета и компромиси".

38-ото издание на форума бе проведено в смесен формат – много от членовете на журито дадоха своите оценки онлайн. За най-добър актьор журито отличи Иван Бърнев за ролята му в "Житие" на Георги Стоянов и Войчех Тодоров.

Наградата за най-добра операторска работа отиде при Румен Василев за лентата "Дани. Легенда. Бог". Отличието за най-добър сценарий получи Иван Владимиров за "Сцени от живота на една актриса", който грабна и наградата за най-добра режисура. Специалната награда на журито бе за същата лента.

За оригинална и искрена интерпретация на сериозен проблем Яна Титова бе отличена за своя дебют с "Доза щастие" "за оригиналната и искрена интерпретация на болезнен проблем".

"18% сиво" на режисьора Виктор Чучков взе Наградата на град Варна "за красотата на простотата".

"Рая на Данте" на режисьора Димитър Радев с участието на Владимир Пенев и Радина Боршош пък получи награда от критиката. Същият приз, но за късометражен игрален филм получи "Нощна смяна".