"Златно перо" за Маргарита Петкова, акад. Карталов, Карамазов, Зомбори

Мария Стефанова, Стефан Диомов, Дичо също ще бъдат наградени

Култура
13:57 - 10 Май 2024
2527
"Златно перо" за Маргарита Петкова, акад. Карталов, Карамазов, Зомбори

В навечерието на 24-ти май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-ти път тази година ще се състои тържествената церемония за връчване на отличията „Златно перо“. 24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика ще получат изящна златна брошка във формата на писец, изработена от 24-каратово злато. Всеки един от тях има безспорни постижения в съответната област и неговото присъствие сред носителите на приза е заслужено признание и чест.

Вече са ясни имената на 23-ма лауреати на почетния знак, които тази година ще се окичат със „Златно перо“. Сред тях са видните творци акад. Пламен Карталов, забележителен оперен режисьор и педагог, проф. Аксиния Джурова, културолог и изследовател в областта на историята на изкуството, поетесата Маргарита Петкова, художничката Надежда Кутева, композиторът Стефан Диомов, актьорът и фотограф Владимир Карамазов, актьорът Владимир Зомбори, диригентът и композитор Константин Илиевски и др. 

Призът „Златно перо“ е учреден през 1996 г. от „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“, като част от отбелязването на 24-ти май и още тогава негова цел е да се насочи общественото внимание към работата на творците, въплътили в своите произведения националния дух и ценности. Традиционен партньор на събитието е единственото ефирно радио за класическа музика в България - радио „Класик А“. „Чрез това отличие вече десетилетия наред отдаваме почит към труда, таланта и приноса на творците за утвърждаването на българската култура“, сподели Васил Димитров, директор на „Кантус Фирмус“ и учредител на почетния знак.

Тържествената церемония „Златно перо“ ще се състои на 21 май 2024 от 19:30 в залата на Националния музикален театър „Ст. Македонски“. Тя е под патронажа на кмета на София Васил Терзиев. 

Водещи на събитието ще бъдат Гергана Николаева, оперна прима и Симеон Иванов, журналист от БНТ. Отличията ще бъдат връчени от представители на обществено-политическия и културен живот у нас: Мария Габриел, Найден Тодоров, служебен министър на културата, Евтим Милошев, служебен министър на туризма, Мирослав Боршош, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, проф. Сава Димитров, ректор на НМА „Проф. П. Владигеров“, Кирил Вълчев, генерален директор на БТА, Людмил Ангелов, почетен професор в НБУ и др. 

В програмата ще вземат участие Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова, Филхармония „Пионер“ с  диригент Любомир Денев-син, Младежки Брас бенд към НМУ „Любомир Пипков” с диригент Велислав Стоянов, младият виолончелист Дарин Ламбрев, лауреат на Националния конкурс „Кантус Фирмус“, танцьори от Клуба по спортни танци “Стил” с ръководител Анелия Серафимова, Китарен ансамбъл към проекта „Музиката вместо улицата“ – гр. Сливен, както и известният поп изпълнител Дичо.

По традиция, едно от 24-те „Златни пера“ ще бъде определено от слушателската аудитория на радио “Класик А”. Всички желаещи да се включат в гласуването могат да го направят от днес до 16 май 2024 включително, като попълнят формуляра за гласуване на https://radioclassica.bg/. Резултатите от вота на публиката ще бъде обявен на самата церемония.

Почетният знак „Златно перо“ е учреден през 1996 г., когато първото издание е проведено в рамките на тридневен „Арт панаир 24 Май“ пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. През изминалите 28 години „Златно перо“ са получили значими творци и институции, посветили живота и дейността си на развитието на българското изкуство, култура, медии и образование.

Сред носителите на "Златно перо" са видни личности като акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, Проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн, Анна Томова-Синтова и много други „златни“ имена на българската култура.

Номинации за отличието „Златно перо“ 2024:

1. Акад. Пламен Карталов, режисьор, оперен мениджър и педагог

2. Проф. Аксиния Джурова, културолог

3. Стефан Диомов, композитор

4. Проф. Боряна Ламбрева, пианист

5. Надежда Кутева, художник

6. Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала „Аполония”

7. „100% будни“, предаване на БНТ

8. Мария Стефанова, актриса

9. Константин Илиевски, диригент и композитор

10. Impressio, уебсайт за култура и изкуство

11. Веселин Веселинов – Еко, джаз музикант и композитор

12. Иван Русев, скулптор

13. Маргарита Петкова, поетеса

14. Владимир Карамазов, актьор и фотограф

15. Aнелия Серафимова-Тодорова, хореограф

16. Яна Титова, актриса и режисьор

17. Владимир Зомбори, актьор

18. Дичо (Дичо Христов), поп и рок певец

19. Георги Калайджиев, цигулар и педагог, създател на проекта „Музиката вместо улицата“

20. Светослав Иванов, журналист, водещ на предаването „120 минути“ по bTV

21. Чешки Център в София,

22. Любомир Денев – син, диригент и композитор 

23. Кирил Мескин, скулптор

24. „Златно перо“ на Радио „Класик А“– определя се от слушателите на радио „Класик А“ чрез гласуване