"Златно перо" за Владимир Михайлов, Графа, Марта Петкова, Александър Секулов (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Ръководителят на Гвардейския оркестър Ради Радев също получи награда за 24 май

Топ
22:45 - 24 Май 2023
6466
"Златно перо" за Владимир Михайлов, Графа, Марта Петкова, Александър Секулов (ФОТОГАЛЕРИЯ)

24 изявени творци бяха наградени с престижната награда „Златно перо”, която се връчва от агенция "Кантус фирмус" в навечерието на Деня на българската култура и славянската писменост - 24 май. Двадесет и осмата церемония „Златно перо” се състоя в Музикалния театър.

Химнът на българската просвета „Върви, народе възродени“ по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков на два пъти изправи залата на крака, като повечето присъстващи пееха от сърце. 

Церемонията по награждаването бе открита от Детския хор „Пим- пам“, които първи запяха „Върви, народе възродени“ и вдигнаха всички на крака.

На финала пък Гвардейският представителен духов оркестър под диригентството на главния диригент на Българската армия подполковник Ради Радев също изпълни химна, посветен на Светите братя Кирил и Методий, в джаз аранжимент.

Водещи на събитието бяха телевизионният водещ Костадин Филипов и оперната певица Гергана Николаева.


Ето и кои творци и организации получиха "Златно перо" през 2023 г. за своя принос в развитието на българската култура:

Режисьорът Павел Павлов. Наричат го баща на телевизионния театър. Дълги години е режисьор и постановчик в БНТ. Има заснети над 50 постановки за телевизионния театър, 30 телевизионни филма. Автор е на 20 театрални спектакъла. Заглавията, с които той остава в съзнанието на българската публика са  филма „Чичовци” култовите телевизионни постановки „Милионерът”, „Скъперникът”, и много други.

Павел Павлов е на прага на 90-те години. Въпреки достолепната си възраст режисьорът лично се качи на сцената, за да получи отличието на "Кантус фирмус". Той цитира и голямата актриса Леда Тасева, която доста късно бе удостоена със званието "Заслужил артист". По този повод тя казвала: "За мен не е късно, просто други подраниха".

Александър Петров – поет и текстописец. Той е сред най-популярните автори на текстове в поп и рок музиката у нас. Вече 40 години публиката пее песните му „Любовта, без която не можем”, „Утре започва от днес“, „Оставаме“, Малкият град“... Негови са и текстовете на песни, емблематични за прехода на България към демокрация като „Времето е наше“, „Последен валс“, „Развод ми дай“.

През есента на тази година Александър Петров ще навърши 70 години. Наградата му бе връчена от друг знаменит рокаджия - Кирил Маричков.

Румен Гашаров – художник. „Обичам простата хубост на обикновените неща", казва той. Зад гърба си има над 15 самостоятелни изложби в България и чужбина и е носител на редица награди. Ученик е на проф. Илия Петров.

Иван Димов -  художник, живописец, график и илюстратор, с десетки самостоятелни изложби  по целия свят. Носител на Националните награди за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ и „Захари Зограф“. Тази година навърши 80 години.

Владимир Михайлов - поп и рок изпълнител и актьор, известен с главните си роли във мюзикълите „Фантомът на операта“, „Клетниците“, "Mamma Mia!, в рок операта „Исус Христос суперзвезда“, вокалист е на групите REWIND!, SLNG и P.I.F. Участвал е в над 70 български и чуждестранни филми, изпълни главната роля в популярния сериал "Братя", игра и във филма „Възвишение“. Само преди дни Владимир Михайлов спечели популярното музикално шоу "Като две капки вода", където фантастично се превъплъти в звезди като Фреди Меркюри, Мадона, Джон Бон Джоуви, Лили Иванова, Васил Найденов.

Вероятно получаването на "Златно перо" на сцената на Музикалния театър бе особено вълнуващо за обичания актьор и музикант, защото оттук тръгва и неговата театрална кариера. В оперетата Владимир Михайлов играе и Фантомът във "Фантомът на операта", който е най-касовият спектакъл на Музикалния театър. Получавайки "Златно перо" от емблематичния композитор Хайгашод Агасян певецът благодари на своите учители, вдъхновители и на родителите си.

Марта Петкова –  примабалерина в Софийската опера и балет от 2007 г., създава незабравими образи в най-обичните балетни постановки като "Лебедово езеро", "Дон Кихот", "Ана Каренина", "Жизел", "Зорба Гъркът", "Хиляда и една нощ", "Лешникотрошачката". От миналата година е художествен ръководител на балета на Софийската опера.

Станислав Тодоров-Роги - един от най-талантливите режисьори в последното десетилетие. Зрители ежедневно се докосват до режисьорските му виждания в сериалите  „Тя и той”, „Откраднат живот”, „Столичани в повече”, „Съни бийч”, „Мен не ме мислете”. От сцената на Музикалния театър Станислав Тодоров изрази възмущението си, че България е на дъното по изплащане на авторски права. Той направи и тъжната констатация, че и все по-малко хора посещават културни събития. Огромен проблем е и че бюджетът за тази година все още не е гласуван, а субсидиите за култура са пряко свързани с държавния бюджет.

Любо Киров – певец, издал девет албума. Има десетки награди и хиляди фенове. Неговите песни са излъчвани в класациите на МТV, а през миналата година по случай 50-я си юбилей той издаде автобиографичната си книга „Всичко е имало смисъл”. 

Владимир Ампов-Графа - един от най-известните поп изпълнители с множество награди и хитови албуми. Певец, композитор, текстописец и музикален продуцент. Графа ще направи концерт на Националния стадион „Васил Левски” - на 30 септември. Спектакълът влиза в историята на българската музика като първия самостоятелен концерт на роден поп изпълнител на най-голямото ни спортно съоръжение.

Евтим Милошев - продуцент, завършва Университет по архитектура, строителство и геодезия, но повече от 30 години е един от най-успешните телевизионни и филмови продуценти в България. Екипът му работи по десетки телевизионни формати и сериали, сред които “Комиците“, “Дървото на живота“, “Сървайвър“, “Столичани в повече“, "Откраднат живот".  

Владимир Люцканов - актьор, сценарист и театрален режисьор. Познат е на зрителите на БНТ като водещ, сценарист и режисьор на редица програми в БНТ, сред които „Умно село”, „Аз, театърът”. 

Александър Кадиев - актьор, носител на награда „Икар“, участва в постановките „Укротяване на опърничавата“, „Красотата спи“, „Горката Франция“, „Скъперникът“, „Посещението на старата дама“ и други. Познат е и на телевизионните зрителите като водещ на предаването „Преди обед“. 

Кадиев, както и Любо Киров и Марта Петкова, не можа лично да получи наградата си, тъй като е на отдавна планирана почивка в Испания. От слънчева Испания обаче той направи видеобръщение и заяви, че е горд, че и той е носител на "Златно перо" като неговия любим Мастер - Стефан Данаилов.

Александър Секулов – драматург и писател, автор на пиесите „Дебелянов и ангелите", „Одисей", „Народът на Вазов", носител на награда „Аскеер". Негови пиеси, поставени от режисьора Диана Добрева, се играят при голям успех в Пловдивския и в Народния театър.

Венцислав Занков - творец, който винаги надскача регионалните разбирания и клишета в съвременното изкуство. През 2009 г. основава „Фондация за съвременно изкуство „Венцислав Занков“, която учредява и връчва награда „Железен орден за съвременно изкуство”.

Антонина Бонева – музикален педагог и дългогодишен преподавател в НМУ ,,Л.Пипков’’, възпитала цяло поколение от млади таланти  сред които са Георги Черкин, Виктория Василенко, Надежда Йоцова и много други.

Мария Касимова-Моасе – журналист и писател. Първата ѝ книга е сборникът „Близки срещи със смесени чувства“. Участва със свои текстове в редица сборници, сред които „Бащите не си отиват“, „България за напреднали“, публикува анализи в уебсайта „Площад Славейков“.

Силвия Недкова – журналист и писател, работила е в БНР и за интернет сайта „Площад Славейков”, автор на стихосбирката „Евангелие на тревата“. През 2017 г. е носител на първа награда на Международен поетичен конкурс „Лирични гласове“.

Лия Петрова през 2016 година става носител на първа награда от международния конкурс за цигулари „Карл Нлсен" в Дания. Свирила е с артисти като Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. 

Подполковник Ради Радев ръководи Гвардейския представителен духов оркестър повече от 15 години и наред с церемониалните функции, оркестърът развива активна концертна дейност като изпълнява произведения от най-различни стилове както в България, така и в чужбина. Наградата на подполк. Радев бе връчена от Васил Димитров - диригент, продуцент и директор на агенция „Кантус Фирмус“. Диригентът на Гвардейския оркестър пък прие "Златно перо" с думите "Служа на Република България", отдавайки чест като козирува.

70 години Плевенската филхармония е основен двигател на музикално-артистичната дейност в региона. Наградата бе връчена на Чавдар Вълков, концертмайстор на Плевенска филхармония.

Пловдивската опера отбелязва 70 години и 10 години „Опера опън“ - утвърдена културна институция, в която се реализират мащабни проекти с висока национална и международна значимост. Наградата бе получена от директора на Държавна опера - Пловдив режисьора Нина Найденова.

Националната информационна агенция БТА е създадена през 1898 г. с указ на княз Фердинанд. Днес тя е водеща институция в разпространяването на информация за обществено - културния живот в България. Наградата бе връчена на генералния директор на БТА Кирил Вълчев от кмета на София Йорданка Фандъкова.

БНТ (Линия Култура) - Вече 5-та поредна година в ефира на предаването оживяват важни събития с репортажи и преки включвания, които разказват за особеностите на регионалния бит и култура.  

Слушателите на Радио „Класик А” определиха 24-я носител на "Златно перо" за 2023 г. да бъде оркестър "Кантус Фирмус". Наградата получи концертмайстора на оркестъра Кристиана Михайлова.

Сред носителите на отличието "Златно перо" са Александрина Пендачанска, акад. Антон Дончев, Стефан Данаилов, Стефан Цанев, Стоянка Мутафова, Кирил Маричков, Георги Господинов, Проф. Греди Асса, Минчо Минчев, Васил Казанджиев, Анжел Вагенщайн.

По време на церемонията ученичката от НМУ “Любомир Пипков” Юлия Дерменджиева разчувства присъстващите със свое изпълнение на арфа.

Солистката на Музикалния театър Теменужка Трифонова изпълни една от ариите на Кристин Дае от "Фантомът на операта", а нейните колеги Весела Делчева и Борис Спиров изпяха в дует ария от продължението на спектакъла "Любовта никога не умира", чиято премиера предстои в Музикалния театър в средата на юни.

На финала на церемонията по връчване на наградите "Златно перо" Гвардейският представителен духов оркестър вдигна настроението с ефектните си изпълнения, като едно от най-любопитното бе, че вместо на барабани музикантите под пагон използваха високи дървени столове като ударни инструменти.Снимки: Светломир Стоянов