Р. Овч. за „Магнитски“: Нищо не ме притеснява!

Бившият енергиен министър не обели и дума за комисионните от 5 милиона евро

Политика
11:20 - 11 Февруари 2023 (обновена)
4588
Р. Овч. за „Магнитски“: Нищо не ме притеснява!

„Нищо не ме притеснява“. Това заяви бившият министър на енергетиката Румен Овчаров пред журналисти преди началото на заседанието на 50-ия конгрес на БСП в отговор на въпрос във връзка с включването му в списъка "Магнитски".

Овчаров не обели и дума за информацията от САЩ, че е взел 5 милиона евро комисионни като енергиен министър.

"Ако имам нещо да ви кажа, ще ви извикам и ще ви кажа. Сега, ако обичате ме освободете", заяви той.

Вчера САЩ, в координация с Великобритания, обявиха, че предприемат действия за противодействие на системната корупция в България, като налагат санкции срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници.

Иначе 50-ият Конгрес на БСП започна с напрежение. Охраната не пусна Кирил Добрев да влезе в зала 3 на НДК, въпреки че съдът го върна като член на партията и на Националния съвет.

"Разбрахме, че БСП не уважава решенията на съда, и сега вече кара по партийните правила, които се оказван над държавните", коментира Добрев и зададе реторичен въпрос "защо не се уважават решенията на общинските конференции".

"Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови пазар потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на Конгреса", добави Добрев.

От Конгреса отсъства и друг, чието членство беше възстановено по съдебен път - Калоян Паргов. Той обаче беше наказан по-рано от ръководството и заради това, че не е изтекла повече от година от санкцията му, няма да може да влезе в залата.

Председателят на БСП Корнелия Нинова не влезе през главния вход и така журналистите не можаха да чуят коментара й за санкциите по закона "Магнитски", наложени срещу Румен Овчаров.

Така единственото мнение дойде от Кирил Добрев, който беше лаконичен: "Това е сага, която се развива близо 17 г. Истината излезе наяве. Двойката Нинова - Овчаров ще финишира, както финишира Овчаров".