Работна мисия на МВФ в Русия е отложена за неопределен срок

Новини
09:23 - 18 Септември 2024
749
Работна мисия на МВФ в Русия е отложена за неопределен срок

Работна мисия на Международния валутен фонд (МВФ), която трябваше да проведе консултации с руските власти в рамките на ежегодния обзор на руската икономика, е отложена за неопределен срок, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Като причина за отлагането е посочена липсата на техническа готовност на мисията за провеждане на консултациите, уточни Алексей Можин, изпълнителен директор за Русия в МВФ. 

МВФ засега не е отговорил на запитванията за коментар, допълва Ройтерс.

Украйна и западните ѝ съюзници се противопоставиха на мисията на Фонда в Русия с мотива, че тя ще демонстрира отношения с Русия въпреки инвазията на Москва и окупацията на украински територии, припомня Ройтерс. Беше съобщено дори, че няколко страни членки на ЕС възнамеряват да разпитат управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева във връзка с плановете на базираната във Вашингтон финансова институция да се ангажира с Русия.

За решението на МВФ е било съобщено в понеделник, 16 септември, когато мисията възнамеряваше да започне онлайн консултации. които трябваше да бъдат последвани от посещение на делегация на Фонда в Москва за срещи с руски официални представители.

Това щеше да направи МВФ първата голяма международна финансова институция, която изпраща своя официална мисия в Русия след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година.

По думите на Можин на руската страна е "добре известно", че много европейски държави "са се изказали за неприемливостта на възобновяването на сътрудничеството между МВФ и Русия и за неприемливостта на провеждането на такива консултации".

За последен път редовната годишна мисия на МВФ посети Русия през ноември 2019 г., преди началото на пандемията.