Работодателите готвят вълна от протести

Актуални новини
10:04 - 31 Май 2022
3584
Работодателите готвят вълна от протести

„Продължаваме настойчиво да търсим срещи за решаване на проблемите. Датите за протест са 22 и 29 юни. Надяваме се да не се стига до там” - заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Мерките, които чакаме, още не са се състояли. Те са свързани с решението на КЕВР и промяната в Закона за енергетиката, което да осигури несимволични и справедливи компенсации за електроенергията в следващия ценови период”, отбеляза той.

Велев коментира и антикризисните мерки на правителството.

„Без акциз на електоеренгия и на природния газ е символична мярка, тъй като акцизът на електроенергията представяла по-малко от половин процент от цената й. Прогнозната цена за следващия ценови период на КЕВР е 431 лв. Като сложим и мрежовите такси - отива над 500 лв., а акцизът е 2 лв. на мегаватчас. Това е под половин процент”, отбеляза той.

По думите му по подобен начин стои и въпросът с акциза на природния газ.

„Намаляването на ДДС-то за бизнеса е неутрална мярка. Той е данък добавена стойност, който всъщност предприятията, които са регистрирани по ДДС, а основната част от работниците работят в такива, за тях няма ефект, тъй като те ползват данъчен кредит. Намаляване на ставката за парното пък облагодетелства само тези граждани, които имат парно – това е 1/5 в страната”, коментира Васил Велев.

„Проблемът, който не е адресиран, е високата инфлация, която води до обедняване на хората и високите цени на енергоресурсите за предприятията и икономиката, което води до неконкурентноспособност, защото те са по-високи от тези при нашите конкуренти. Това е факт и това води до по-нисък ръст на БВП. Така в ЕС ние сме в последната четвъртина по ръст на БВП и вместо догонващо развитие имаме изоставащо такова”, категоричен беше председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.