Радан даде формулата за МВнР: Да има отделни министри - външен и по европейските въпроси

Безразличен съм към мястото си в евролистата, никой няма да влезе без преференции, заяви евродепутатът

Новини
14:55 - 15 Февруари 2024
2873
Радан даде формулата за МВнР: Да има отделни министри - външен и по европейските въпроси

Радан Кънев даде формула и развръзка по спора за външния министър в управляващата коалиция, който се разгоря преди ротацията и все още няма разрешение, като дори заплашва да развали сглобката. Своята аргументирана позиция, евродепутатът сподели пред "Студио Банкеръ".

Дълбоко не я разбирам тая битка, не познавам никакви вътрешни тайни, никакъв вътрешноведомствен хумор не ми е известен. Не мога да разбера защо зарядът е толкова висок. Не виждам никаква причина вече години наред в България постът външен министър и министър по европейските въпроси, да се съвместяват. Това за мен е едно от обясненията за изключително слабата позиция на България в европейските институции, увери Радан Кънев.

Това че ние в нашата си държава, в нашата си структура на управлението не залагаме достатъчно компетентни, силни хора, достатъчно администрация, с достатъчна отговорност да провежда българската политика в европейското законодателство. Защото ролята на външния министър е дипломатическа, ролята на европейския министър е законодателна, и то в две посоки – защита на българските интереси при изграждане европейското законодателство и следене за правилно прилагане на европейското законодателство в България.

Трябва да има министерство и министър с ранг на вицепремиер, за да въздейства на останалите министерства – на енергетика, околна среда, правосъдие, ние вместо това имаме една дирекция в МВнР, където на всичкото отгоре, заплатите са едни от най-ниските в цялата българска  администрация, обясни евродепутатът пред "Студио Банкеръ".

Това са едни много способни хора, които знаят много за европейска политика, но поемат върху себе си такава прекомерна тежест, че няма как да свършат достатъчно работа. Те са последните, които критикувам, но крайният ефект е лош. България е слаба в ЕС не защото е малка, а защото ни е малка политиката. Не защото България е слаба като държава, като общество, дори не защото е слаба като икономика, а защото е слаба като политическо усилие, като манталитет в рамките на европейските институции.

От тази гледна точка, мисля, че разрешаването на този доста повърхностен конфликт, който наблюдаваме и който едва ли не чак рискува да събори събори цялото управленско мнозинство, е просто като се разделят поста на на европейския министър и поста на външния министър.

Преговорите сякаш се водят по телевизията. Последните 5-6 месеца, да не излъжа, а и повече, 90 процента от срещите ми са или със студенти от различни университети в страната, или с ученици в горните класове, вече пълнолетните деца, които ще гласуват, които изучават гражданско образование, управляват европейски клубове. В училища от Димитровград до София съм бил в всякакви размери български градове - децата навсякъде са умни, будни, разказа Кънев.

Говорим как се преговаря в ЕС, как протича законодателният процес. Всеки път, когаот говорим за преговори, казвам мое много тъжно наблюдение – че в българската политика преговори почти не се водят. Това, което се води, са разговори.

Те са на кафе, на ракия, по някакви дивани, хижи, манастири.. Не знам кое е вярно, но в манастир се ходи на пост и молитва. Преговори се водят в заседателни зали, между хора, които са със своите екипи от експерти, които носят компютри, папки, информаиця, аргументи, които знаят, колко часа ще протече един такъв кръг преговори, какво се очаква от него, които влизат в един кръг преговори, отчитайки пред своите граждани, симпатизанти или партийни структури какво ще търсят, и като се върнат, какво са постигнали.

По повод прясна социология, която постави ГЕРБ на първо място с отчетлива разлика, "Възраждане" на второ място, а ДБ като самостоятелна сила на трето, а ПП едва на пето, Кънев направи няколко предположения.

Това може да е провокация, няма как да знам. Може да е и напълно вярно. Имам основание да вярвам, че ДБ е в по-добра политическа форма от ПП, но това не променя факта, че съм категоричен, безпрекословен привърженик, в нашите политически структури много настоятелен привърженик на съвместното ни явяване, след като съм претеглил аргументи в едната и другата посока, съм стигнал до извода, че ние трябва да се явим заедно и че поотделното явяване, освен че носи риска от много тежко разочарование на избирателите ни, поради поредно разцепление в реформаторската общност и би означавало преминаване на европейските граждани на България, на тези, които истински вярваме, че нашата сила е в Европа, тези хора сами да се обявим за Б група в българската политика.

Това означава да плюем в лицата на тези граждани, които единствени дават нашата сила. Ние  зависим само от гласове, и да им кажем – вие сте Б група, защото не можахме трима или петима души да се разберем как да наредим една листа или подобна глупост. Това би било истински скандал. Като избирател, бих го приел като обида. В българската политика няма много политически формации, които да имат истинска европейска характеристика, да разбират, че Европа не е някой да ни дава заповеди какво законодателство да приемаме и да ни подмята някакви фондове, защото сме бедни.

Европа е място, където можем да сме силни, където можем да развием собствения си потенциал, където можем да станем богати, и това може да стане единствено чрез наша много активна, настъпателна политика, със самочуствие, познание, аргументи, участие във всички преговори в ЕС. Повече от очевидно е, че антиевропейските сили около БСП и „Възраждане” не могат да играят тази роля в политиката, но отдавна е доказано и че ГЕРБ най-малкото не желаят да изпълняват тази роля. ГЕРБ и ДПС се научиха да търгуват послушанието си в Брюксел срещу безконтролност в България.

Ние никога не сме били послушни в Брюксел и никога не сме искали да сме безконтролни в България. Така че нашата роля е да представляваме гражданите с истински европейски убеждения. Ако не се борим за първото място в България, значи ние се държим като политически малоумници, отсъди Радан Кънев.

Бившият лидер на десницата няма тревоги по повод евентуалното 5-о място, което се твърди, че ще му бъде отредено в листата за евродепутати. 

При всяко положение съм безразличен към конкретното подреждане на тази листа по две причини – едната е, че за мен далеч по-важно е да бъдем заедно, отколкото как партиите ще се наместят в судокуто. Второто – в тази листа от първия до петия, надявам се да влязат 5, по-скоро 3 или 4, според проучванията. Но колкото души влязат, всеки ще е защитил позицията си с преференции, никой няма да влезе без да получи персонално преференциално доверие от българските граждани.

Все още нямаме подредена листа, нека не гадаем. В крайна сметка листата ще блъде подредена според партийното судоку, което ще включва и ротацията и много неща. Бил съм в лидерска позиция, във висока позиция в предизборни щабове, в крайна сметка, дали второ, трето или пето, за мен няма значение. Не мисля, че има голямо значение и как ще изглежда цялата листа. Листата трябва да е силна от 1-ия до 17-ия човек, бе категоричен Радан Кънев.