Радан гневен за гафа с "интимната връзка" : Лишиха хомо двойките от защита срещу насилие

България явно дискриминира по признак сексуална ориентация, отсъди евродепутатът

Новини
14:29 - 10 Август 2023
4730
Радан гневен за гафа с "интимната връзка": Лишиха хомо двойките от защита срещу насилие

Радан Кънев реагира гневно на скудоумните промени в Закона за защита от домашното насилие и събудилите ирония правила с клишето "интимна връзка", които захвърлиха в периферията хомо двойките у нас.  

Много пъти сме чували, в т.ч от хора генерално смислени и разумни, че в България няма никаква дискриминация по признак сексуална ориентация, че хомосексуалните хора у нас се радват на същите права като всички останали (а в пропагандния дискурс - на повече?!).

Това, за съжаление, изобщо не е вярно. Доказа го българският парламент (шарено мнозинство от Възраждане, БСП, ИТН, но и доста от ГЕРБ) преди броени дни, като лиши хората в хомосексуална интимна връзка от определена правна закрила срещу домашно насилие. И изобщо не говорим - а трябва - за стотиците, може би хиляди случаи на ежедневно насилие, мотивирано от омраза на база сексуална ориентация.

Да, може би има страни, среди и общества, в които концепцията за ЛГБТ-права се превръща в идеологизирана истерия. В ЕП съм бил свидетел на крайности, които нито разбирам, нито одобрявам. Но България просто не е такава страна и такова общество. У нас все още става дума за базово равенство пред закона, недискриминация.

Кънев винаги е защитавал правата на ЛГБТ-общността. Евродепутатът неведнъж е участвал в гей-парадите в столицата, за да изрази позициите си.

Сега, възмутен от лицемерието на депутатите, бившият лидер на десницата илюстрира парадокса с цитат от Хартата на основните права в ЕС: