Радан и Елена Йончева с общ фронт в ЕП заради кризата у нас

Внесоха искане за дебат в Брюксел за нестихващите протести и искането за оставка на кабинета

У нас
11:50 - 14 Август 2020
1290
Радан и Елена Йончева с общ фронт в ЕП заради кризата у нас

Евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП) е внесъл тази сутрин в деловодството на Европейския парламент искане, подкрепено от 55 европейски депутати, за пленарен дебат за институционалната криза в България. Това обяви самият Кънев във Фейсбук. "За формулировката на въпросите и събирането на нужния брой подписи неоценим принос имаха и колегата Елена Йончева и нейният екип", обяви още Кънев.

"Усилията ни дават възможност за първи път темата за върховенството на закона и медийната свобода в България да бъдат в центъра на политическия дебат на европейско ниво. Ще положа нужните усилия, в т.ч. политически дебат в рамките на групата на ЕНП, Председателският съвет на ЕП да включи дебата в дневния ред на пленарната зала", казва евродепутатът.

Трите въпроса, поставени на ЕК са:

- Как Комисията оценява настоящата ситуация в България по отношение на свободата на медиите, антикорупционните реформи и независимостта на съдебната система?

- Какви инструменти могат да бъдат задействани на равнище ЕС, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на принципите на правовата държава в България?

- Какви конкретни стъпки е предприела Комисията по отношение на България и какви допълнителни препоръки могат да бъдат ефективни за подобряване на ситуацията?

България се присъедини към ЕС през 2007 г. със специален механизъм за наблюдение в областта на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Повече от 10 години след стартирането на този механизъм, през октомври 2019 г. Комисията стигна до заключението, че в България има достатъчно напредък за премахване на мониторинга, се казва в искането.

И продължава, че след този извод на ЕК ситуацията в България продължава да се влошава, като през юли 2020 г. повечето демократични механизми в страната са блокирани.

Напомня се за драматичната ситуация със свободата на медиите и 111-о място според индекса за медийна свобода на "Репортери без граници".

"Ситуацията с независимостта и отчетността на съдебната система също достигна критични нива. Радикалната поляризация в работата на новоизбрания главен прокурор доведе до атаки срещу принципите на частната собственост и свободния пазар и завърши с показна акция в сградата на президентството - безпрецедентен и неприемлив акт в държава, уредена от върховенството на закона", се казва в искането на Кънев.