Радан: ИТН лъже за ваксините, приглася на антиваксърите

Новини
21:00 - 28 Юли 2021
5783
Радан: ИТН лъже за ваксините, приглася на антиваксърите

Евродепутатът Радан Кънев изригна срещу ИТН заради позицията им за ваксините.  
„Днес с особена тревога наблюдавах представители на партията, която спечели последните избори, които разпространяват откровено неверни данни за ваксините и наливат вода в мелницата на антиваксърите“, написа в профила си във Фейсбук той.

Като член на Комисията по обществено здраве в ЕП, той заявява че няма никаква социална вълна̀ срещу ваксинациите в Европа.

„Във всички европейски държави темпото на ваксинация е устойчиво... Нежеланите реакции след ваксина са не просто пренебрежимо малко, а са статистически незабележими, на фона на доказаните ужасяващи нива на смъртност и дългосрочни и опасни усложнения след Ковид-19.

Навсякъде новата вълна̀ от “индийския” вариант засяга предимно неваксинираните, а тежкото протичане и смъртните случаи са изцяло сред тях. Откровено се говори за “вълна̀та на неваксинираните”. Лошото е, че вариантът е изключително заразен и засяга плашещо голям процент от неваксинираните. Излишно е да казвам какъв огромен риск е това при над 75% неваксинирани в България“, написа той.

„Боя се, че ако не само властите, но и експертните общности, и особено личните лекари, не се ангажират с всеобхватна кампания, която добросъвестно да адресира страховете на българите и да отговаря на антиваксърската пропаганда, ни чакат много тежки месеци.

Именно поради рекордно ниските нива на ваксинация, България може да се окаже в де факто икономическа изолация в рамките на ЕС…“, предупреждава Радан Кънев.