Радан Кънев безкомпромисно: Не аз, а мутрите да си тръгват от ЕНП

Евродепутатът обвини европейските институции в тежко лицемерие спрямо България

Общество
17:40 - 17 Октомври 2020
6492
Радан Кънев безкомпромисно: Не аз, а мутрите да си тръгват от ЕНП

Не аз, а мутре да си тръгнат от ЕНП. Така в кратце евродепутатът Радан Кънев от ДСБ коментира разнобоя в десницата на ЕС при гласуването на Резолюцията за България.

"Много хора ме питат дали ще напусна ЕНП и когато ми задават този въпрос, винаги се сещам за статията на покойния Александър Божков - “Кой да си тръгне от ресторанта". Поводът за нея беше едно интервю на тогавашния главен секретар на МВР, днешен премиер, който в онези мутренски войни беше посъветвал хората, ако забележат в ресторанта да влизат "добре облечени бизнесмени с охрана", да излизат от заведението. По този повод Сашо Божков беше написал, че не може обикновенивт гражданин, този, който влиза в любимия си ресторант, за да изхарчи честно изкараните си пари, за които е платил данъци, да излезе. Да излезе, защото влизат тези, които са изкарали парите си по нечестен начин и не са си плащали данъците. Да излезе този, който се държи прилично и спазва правилата, за да влязат тези, които бият и стрелят?! Работата на МВР, на държавата и на властта е да осигури честните да седят в ресторанта, а мутрите да излязат.

По същия начин възприемам призива да изляза от ЕНП, защото там са влезли мутрите. В крайна сметка ЕНП е партията на Аденауер, на Робер Шуман, които са антитеза на мутрите като политическа философия. Така че от този ресторант мисля други да излязат, а не ние", написа Кънев в профила си във фейсбук.

А по отношение на самата резолюция в интервю обвини европейските институции в тежко лицемерие по отношение на България. Според него те години са си затваряли очите и по безотговорен и лицемерен начин са декларирали подобряване на състоянието на страната и медийната среда без да са имали каквито и да е основания за такива становища.  И най-накрая обърнали внимание на проблемите у нас. 

Кънев все пак признава факта, че вътрешнополитическите проблеми трябва да се решат в самата страна, а не може да се разчита на евроинституциите да свършат тази работа, но когато ставало въпрос на граждани на ЕС, всяка от тези институции трябвало да вземе отношение. 

"Резолюция на ЕП няма пряко действие в нито една посока. Тя няма правни последици. Като цяло обаче европейските институции имат значителен набор от инструменти в ръцете си, чрез които могат да влияят. В момента се обсъжда възможността при високи нива на корупция и прекрачването на принципите на върховенството на закона да бъдат спирани европейски фондове. Същевременно има доста случаи, когато без дори тази клауза да е обсъждана, фондове са спирани. Така че всяка реакция на ЕК трябва да бъде сигнална лампа за всяко правителство, защото реалните инструменти на комисията, когато става дума за бюджет, са много големи. А това, че обикновено не се използват, е защото кохезионната политика на ЕС си има цел и тя е по-бедните да настигат по-богатите. Това е обща цел на съюза и по тази причина спирането на парите на по-бедните държави е винаги много крайна и нежелана мярка. Но това е само една от възможностите, с които европейските институции разполагат", коментира Кънев. 

Евродепутатът разкри още, че е имало хипотеза, при която гласувалите "за" резолюцията да бъдат 50, а не 30 в рамките на ЕНП. "Бунтовниците в ЕНП са много повече", убеден е Кънев. 

И обясни разнопосочните сигнали от евродесницата така: "Конкретно в ЕНП все по-ясно се оформят два основни лагера и големият играч - германците, са между чука и наковалнята, защото опитват да удържат всички заедно. Ще дам един образен пример: да си представим ЕНП с две лица. Едното - на Борисов седнал на пънчето пред казана за ракия, а другото - на гръцкия премиер Мицотакис на среща с академичната диаспора на Гърция при колегите си от "Харвард". Ако сравним политиката, която в момента води правителството на България и правителството на съседна Гърция, която съвсем не е известна като най-модерната и прогресивна държава в ЕС, ще видим двете лица на ЕНП. И всеки, който е в ЕНП, рано или късно ще трябва да избере между тези две лица и да работи за едното. Моят избор е много лесен".