Радан Кънев: Ерата "Газпром" свърши

Русия
15:11 - 31 Август 2022
2935
Радан Кънев: Ерата "Газпром" свърши

Ерата "Газпром" в Европа свърши. Такова мнение изрази евродепутатът от ДБ Радан Кънев след спирането на газоподаването от руската компания и към Германия, и към Франция.

"Газът в “братска” Унгария (изцяло руски, по “Турски поток” и с дългосрочен договор) е около 35% по-скъп от България и далеч над борсите в ЕС. ЕК предлага (най-сетне!) скъсване на връзката между борсовите цени на газ и електричество, има сериозна подкрепа сред Държавите-членки. (България, която не произвежда ток от газ, трябва да подкрепи категорично)", пише Кънев във фейсбук. 

И добавя, че и цените на европейските борси на синьо гориво вече вървели надолу. "Или накратко - ерата "Газпром" свърши", убеден е бившият лидер на ДСБ. 

Прогнозата му обаче е за трудни месеци, защото това е криза с мащаба на петролната от 70-те години на 20-и век. "И както и тогава, кризата ще промени бизнес модели, потребителски навици, култура и представи за благосъстояние. Ще спечелят тези, които се адаптират. Към по-малко газ въобще и никакъв руски...", разсъждава евродепутатът.